Vet dere hvordan man på Färöyen og Island bruker kråkbär (variksenmarja)?

Vet dere hvordan man på Färöyen og Island bruker kråkbär (variksenmarja)?

Vet dere hvordan man på Färöyen og Island bruker kråkbär (variksenmarja)? Benyttar man det til noe annet enn til saft?

Svar

Här kommer några länkar från Finland och Island var det finns tilläggsinformation om kråkbär.

http://susning.nu/Kr%E5kb%E4r
Här framgår det att man kan använda kråkbär till jovisst, saft men också mycket annat. växtfärgning och sylt är populärt.

http://www.krakbar.nosvyr.fi/html/misc/bakgrund.html
I Österbotten i Finland har man ett projektarbete i samband med kråkbär! "Kråkbär-från glömska till delikatess"
Här talas om kråkbärsgelén;
"Kråkbärsgelén är just en av dessa specialiteter! En unik och utmärkt österbottnisk läckerhet som passar väl på alla köksbord och som finns att fås från välförsedda
specialaffärer, saluhallar, varuhus eller direkt av Lannäslunds skolor.
Kryddad med konjak, honung eller varför inte granskott, pressad ur naturliga bär fyllda
med unika färger, mineralämnen, vitaminer och aromer av den korta nordiska
sommaren med sina relativt svala nätter och långa ljusa dagar, erbjuder
kråkbärsgeléerna en oförglömlig och oslagbar smakupplevelse."

http://tradisjoner.no/text58.html Via denna länk framgår det att "skyr" står högt i kurs på Island. Tillsammans med bär, kråkbär bildar det något liknande våra jogurt&bär tillredelser.

"Skyr är en mjölkprodukt som mest liknar den tyska kvarken eller också yoghurt. Man äter den vanligen med mjölk eller grädde, smaksatt med socker och ofta med bär. Skyr framställs av skummjölk och har därför låg fetthalt. Skyr kan också köpas med bär eller annan frukttillsats."

http://www.reykjavik.nu/islandsk_mat.php Via den här länken presenteras ytterligare Isländsk mat. Här avnjuts kråkbären som så:
"Frukt och grönsaker
Islänningar odlar en del grönsaker, bl.a. rabarber, blomkål, vitkål och potatis, som det konsumeras mycket av i Island. Dessutom importeras både grönsaker och sydländska frukter året om. På hösten plockar man bär, kräkbär, odon och blåbär, som äts färska, men som man också syltar eller saftar, huvudskligen kråkbären. Vattnet från de varma källorna används till drivhusodling, särskilt av gurka, tomater, paprika och champinjoner, men också till trädgårdsplantor och krukväxter."

http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=384513 Detta är en länk som handlar om äventyr och friluftsliv.
här jämför man kråkbären med enbär och hur de fungerar som kryddor.
Saften i kråkbären är bra törstsläckare, men skalet och fröna är ganska beska.

Man jämför här också torkade enbär med kråkbär som kryddor i viltmat.

Kommentarer (0)

Ditt svar