Mögel i böcker Jag hämtade just en massor av mina böcker hemifrån.

Mögel i böcker Jag hämtade just en massor av mina böcker hemifrån.

Mögel i böcker Jag hämtade just en massor av mina böcker hemifrån. Tyvärr har några av dom blivit mögliga från min farsas källare. Finns det ett sätt att få bort möglet utan att skada böckerna?

Svar

Riksarkivet i Sverige har en s.k. bevaradebyrå http://www.ra.se/ra/bevarande, som ger råd och anvisningar om hantering av bl.a. böcker. Om mögel skriver man bl.a:
”Generellt kan man säga att bästa sättet bli av med mögel på papper eller i böcker är att se till att mögelskadat material blir torrt. Därefter torrengör man det med en borste. Detta skall ske på ett betryggande sätt så att man ej andas in sporerna.”
Bokkonservatorn Mait Luik anser att synliga fuktskador i viss grad kan raderas ut genom att tvätta pappret. Mögelskador kan bearbetas med ren alkohol som gör att möglets framfart stoppas, eller i alla fall begränsas. (Erlin: Böcker är till för att användas, http://www.abo.fi/meddelanden/artiklar/2000_15_bok.sht).

Om böckerna är mycket värdefulla rekommenderas att du vänder dig till en bokkonservator. Sök t.ex. på http://www.keltaisetsivut.fi/ med sökordet Kirjansitomoja.
mvh
iGS redaktionen
Helsingfors stadsbibliotek

Kommentarer (0)

Ditt svar