Jag har erhållit en signetring (ordensring). Denna skall bäras på högra handens...

Jag har erhållit en signetring (ordensring). Denna skall bäras på högra handens...

Jag har erhållit en signetring (ordensring). Denna skall bäras på högra handens långfinger. Men på vilket finger skall jag sätta den klackring, som tidigare har varit på högra handens långfinger? "Sanningen om Ringen?"

Svar

Så här svarar Magdalena Ribbing i Dagens Nyheters etikettspalt på en fråga på vilket finger man ska sätta en klackring (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=457305&viewAll=true):

Så kallade klackringar med eller utan monogram
eller symboler sätter man på vilket finger som
helst utom långfingrarna - alla placeringar har
sin tradition. Det finns ingen praxis eller
"regel" som bestämmer detta till skillnad från vigselringen.

Vanligt är att sätta en klackring på lillfingret, vänster är mest praktiskt eftersom ringen inte kläms när man tar i hand. Vänster ringfinger är inte det vanliga för detta ändamål men visst kan man ha sin klackring även där om man vill.
Alltså: fritt fingerval!

Ribbing svarar också på en fråga om signetringar: Det är en gammal sed som har sin grund i att man för länge, länge sedan stämplade sitt monogram eller sin vapenbild i lack eller vax som en namnteckning. Då behövde man en metallring eller en stamp som man ägde och kunde stämpla med. Detta har med seklerna blivit vad som kallas signetring och som nu endast har symbolisk funktion. Den kan ha ett monogram, eller ett vapen i meningen adlig vapenbild, eller enbart en krona med värdighetsinnebörd. Kungen har kanske vapnet för ätten Bernadotte i sin signet- eller vapenring.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=544449&viewAll=true

Kommentarer (0)

Ditt svar