Eftersöker länkar till information om skrädmjöl, (ett rostat havremjöl, vanligt...

Eftersöker länkar till information om skrädmjöl, (ett rostat havremjöl, vanligt...

Eftersöker länkar till information om skrädmjöl, (ett rostat havremjöl, vanligt förekommande i landskapet Värmland i Sverige, introducerat av de hitflyttade skogs-/svedjefinnarna från Savolax) med fokus på tillverkning, tradition, historia och dylikt. .

Wikipedias samt Stöpafors Kvarns och Saltå Kvarns info har jag själv funnit.

Några tips? undrar

Svar

Hej!
Skrädmjöl heter Talkkuna på finska – och eftersom det är en traditionell rätt med starka rötter i Finland finns informationen s.g.s. enbart på finska. Som finlandssvensk har jag alltid kallat mjölet just för talkkuna. Ibland ser man också översättningen ”talkon” eller ”talkonmjöl”.
Jag ska här översätta en del av det som står på wikipedias finska sida om talkkuna http://fi.wikipedia.org/wiki/Talkkuna:

”Talkkuna" är en traditionell finländsk mjölprodukt som består av rostade finmalen säd och bönor. Som säd används oftast korn eller råg, mera sällan vete. I Tavastland används havre, med tillsats av korn, ärter och bönor, medan talkkuna i Karelen och Savolax mest består av korn. Talkkuna kokas i en gryta tills det är halvfärdigt. Det får sedan rinna av och torkas i en ria eller annan lämplig plats.

Talkkuna har sedan gammalt främst ätits i Tavastland. Savolax, Kajanaland och Karelen. Man känner inte till produkten i nordligaste Finland, och till kusterna kom det först sent. I Kajanaland äter man en alldeles egen version av talkkuna. I södra och västra Finland äter man talkkuna som en röra. Man blandar mjölet med vatten, bär, fett eller fiskspad. Smeten som på finska också kallas ”pepu” eller ”mutti” och den kan ätas i stället för bröd. I Tavastland och Egentliga Finland (=Åboland) äter man talkkuna blandat i surmjölk = ”piimä” eller det som i Finland kallas för fil, en stadigare variant av det som i Sverige kallas filmjölk. Där kallas det ofta ”piapo” .

I Savolax äter man det som på svenska heter nävgröt http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4vgr%C3%B6t, en gröt som har så fast konsistens att man kan klämma den i handen till en tappformad klump. På klumpens ända placerar man med kniven en smörklimp och skär sig sedan en stump stor som en munsbit. Så gör man tills klumpen är uppäten. Se också
http://marianova.com/users/alpen1/recipe/varmlandsk-nationalratt-navgrot...

I södra Österbotten gör man talkkuna av helkornshavre, korn och råg, men ärtprodukter hör inte till den österbottniska talkkunan. Man äter talkkuna med surmjölk eller bär. Numera är det populärt att blanda talkkuna i glass, vilket ger en hälsosam efterrätt.

De olika landskapens talkkuna framställs numera kommersiellt och kan köpas runt om i Finland.

Här är det finländska livsmedelsverkets sida om vad talkkuna egentligen innehåller i form av energi, protein osv. http://www.fineli.fi/food.php?foodid=154&lang=sv. Det framgår inte vilken sorts talkkuna man har analyserat.

Kommentarer (0)

Ditt svar