Ystäväni epäröi omakotitalon ostoa länsi-suomessa. Eräs ajankohtainen syy on...

Ystäväni epäröi omakotitalon ostoa länsi-suomessa. Eräs ajankohtainen syy on...

Ystäväni epäröi omakotitalon ostoa länsi-suomessa. Eräs ajankohtainen syy on lumen luonti. Ystäväni väitti että Talvenaikana joutuu vähintään 100 kertaa luomaan lunta. Itse olen mieltä että 50 kertaa talvessa riittää. Mikähän mahtaa olla totuus? Viimeiset kolme vuotta on saanut kolata reilusti mutta vaikka 5 vuoden keskimäärä. Entä miten kolaamisentarve määrätään? Kai siihen on taloyhtiöillä joku senttimäärä. Eihän tämä nyt mikään vallitseva kysymys ole omakotitaloa ostettaessa. Kunhan nyt tuli lumisateessa juttua.

Vastaus

Valitan vastauksen viipymistä. Aihe on vieläkin ajankohtainen, vaikkakin omakotitalossa asuvana ja lumitöistä "vastaavana" osittain toivonkin pahimpien lumisateiden jo olevan takana tältä talvelta.
Ensinnäkin toivon, etteivät lumityöt olisi esteenä omakotialon hankinnalle jos se muutoin on varteenotettava vaihtoehto. Lumityöt on vain yksi tekijä, joka omakotitalossa asuvan on otettava huomioon. Talon yleinen kunnossapito vaatii monia toimenpiteitä, ja ne ovat usein paljon vaativampia ja merkittävänpiä kuin lumityöt.

Kiinteistönhoidon käsikirjassa määritellään lumityön laadulle kriteereitä, jotka määrittävät kiinteistöjen kunnossapitoa. Nuoska lumi on poistettava kun sitä on satanut 2-3 cm, jotta lumi ei polkeudu polanteeksi tai jäädy rosopinnaksi. Pakkaslunta saa olla 4-5 cm eli lumet on luotava pois kun lumi ylittää pikkukengän reunan.
Lumenpoiston jälkeen on alue hiekoitettava. Olennaista kiinteistönhoidossa onkin juuri liukkauden torjunta. Varsinkin pakkasen lauhtuessa lähellä 0 astetta, on kulkuväylien oltava hiekoitettuja.

Itse suhtaudun lumitöihin positiivisesti. Miksi tehdä asiasta vaikeampaa kuin se onkaan? Lumitöissä tulee hiki, mutta lumityöt voi nähdä erittäin monipuolisena kuntoiluna, jossa joutuu käyttämään useita lihasryhmiä. Omakoitalossa asuva voi tehdä lumityöt silloin kun se itselle parhaiten sopii. Jokaista satanutta lumisenttimetriä ei todellakaan tarvitse liikutella jos ei huvita tai jos ei ehdi. Tänä runsaslumisena talvena olen tehnyt omalla pihallamme lumitöitä korkeintaan 30 päivänä. Minulla on naapuri,joka ei eräänä runsaslumisena talvena tehnyt lumitöitä omassa pihassaan juuri ollenkaan. Auton jäljet ja askeleet painoivat sopivat polut pihaan. Painuneet polanteet eivät heitä itseään haitanneet.
Omalle pihalle kasattava lumi ei millään tavoin haittaa pihan kasvillisuutta, vaikkakin kevään koittaessa minusta on erittäin mukavaa hajoittaa talven aikana kertyneitä lumikasoja, jotta ne sulaisivat nopeammin. Lumitöitä tehdessä voi yhdistää huvin ja hyödyn

Kommentit (0)

Vastauksesi