Yöpyvätkö pikkulinnut talvella pöntöissä?

Yöpyvätkö pikkulinnut talvella pöntöissä?

Olen katsellut talviaamuisin linnunpönttöjä, ja olen ollut huomaavinani jonkun tintin tulevan pöntöstä. Yöpyvätkö pikkulinnut pöntöissä ja jos yöpyvät, niin ovatko ne siellä yksin, vai onko siellä useita pikkulintuja samanaikaisesti yötä?

2 vastausta

Hei,

ja pahoittelut vastauksen viipymisestä. Osa vastauksesta vain piti etsiä hieman pitempää kautta…

Talvisaikaan osa linnuista todellakin käyttää pönttöjä lämmittelyyn ja yöpymiseen. Tuollainen on ihan tavallista varsinkin tiaisilla. Oikeastaan pönttökämppääminen lisääntyy jo syksyn mittaan. Mitä kurjempi keli, sitä useammassa lintutalossa kyyköttää tintti. Siellä värjötellen pimeydessä, viluissaan ja höyhenet pallona pörhöllään. Mutta kuitenkin suojassa.

Eräs lintututkija on löytänyt monista pöntöistä vain yksittäisiä lintuja. Lintuja bongaavan tuttavani mukaan jotkut lajit – varsinkin pyrstötiaiset, mutta myös muut tiaiset – pakkautuvat pakkasilla vieri viereen tiiviiksi riviksi oksalle ja säästävät näin energiaa. Pönttöihin pakkautumista ei hänkään ole omin silmin nähnyt. Teoriassa kovilla pakkasilla vierekkäin yöpyminen voi kuitenkin kuulemma olla täysin mahdollista. Hyvillä (kesä)keleillä sellainen on epätodennäköistä.

Siivekkäiden kotikoloja kannattaa ilman muuta ripustaa puihin jo syksyllä. Vanhan pöntön siivoamiseen paras aika on helmikuussa ennen pesinnän alkamista. Mutta hyvin putsausta voi tehdä jo talvea odotellessa syys-marraskuussa. On sitten talvisilla tiaisilla puhdas pönttö mitä höyhentää.

Kommentit (0)
12.02.201906:57
3083
59

Kysymys herätti niin mukavia mielikuvia, että on pakko kommentoida näin epälintumaisesti: Olisi mukava ajatella linnunpönttöä, jossa sammalvuoteella kyhöttäisi vaikka minkälaisia pikkulintuja vierivieressä lämmittämässä toisiaan. Pakkastaivas välkkyisi kovia tähtiään mutta linnut nukkuisivat makejasti pöntössään...Krhm. Se siitä.

Kommentit (0)

Vastauksesi