Yökirjasto

Yökirjasto

Epätutkittujen tietojen nojalla voi kertoa, että YÖKIRJASTO on terveksi ihmiselle. Yöllä rauhassa voi paneutua tutkimiseen. En sanoisi, että tulee käytyä joka ikinen yö, mutta toisinaan YÖVUORO piristäisi kirjastossa kävijää. Voi miten ihanaa on kirjasto joka sulkeutuu vasta kello 22!! Siunattu autuas tila, kun saa istuskella ja opiskella illalla. Voi miten kiitollinen on suomalainen valtiolle tästä! Ja jospa yökirjastoon tuliksi ruokaautomaatti lisukkeena. Niin ehkä tutkimuksessa päädytään ihmiskunnalle edullisiin asia-ratkaisuihin! Toisinaan aivot tahtovat janoavat yökukkuumista yökirjastossa. Kitti.

6 vastausta

Kysy.fi on tietopalvelu ei mielipide tai -palautepalsta.

Kommentit (0)
15.09.201921:55
19328
16

Lyhyellä haulla löysin maailmalta pari muutakin linkkiä yökirjastoihin, ja kummasssakin tapauksessa on tapahtumailloista. Ensimmäinen (USA) on konserttikiertue, toisessa (UK) mainitaan monenlaisia aiheita kuten elävä musiikki ja komedia, murhamysteerit, ja pakohuone.

Kommentit (0)
15.09.201919:09
28446
15

Mikäli nettiin on luottamista, yökirjastoja on ollut siellä sun täällä ympäri Suomea ainakin vuodesta 2012 alkaen, ehkä jo aikaisemminkin. Eli klo 18-22 välistä tapahtumaa.

Ne näyttävät olleen pääasiassa nuoria varten, yksittäisiä teemaöitä, esim. kaamosöitä, murhamysteerejä, aarteenetsintään liittyvää tms. tapahtumaa. Lapsille on saattanut olla varhaisemmin päättyvä tilaisuus. Eli homman nimi on ollut rohkaista mukaan erityisesti sellaisia, jotka eivät ehkä muuten kirjastoja käytä - taustalla on lukutaidon parantamiseen kohdistuva ajatus. Joissakin paikoin nuorilta mukaan lähtijöiltä on haluttu ilmoittautuminen.

Kysyjän jutusta en oikein saanut selvää, mitä hän nimenomaan yökirjastolla tarkoitti. Ehkä juuri noita tilaisuuksia, koska oli puhetta klo 22 saakka ulottuvasta aukioloajasta.

Onhan ainakin aikaisemmin ollut opiskelijakirjastoja, joiden lukusaliin on voinut mennä lukemaan melkein mihin vuorokaudenaikaan tahansa, kun on ollut kyseisen kirjaston siihen oikeuttava kortti jne. Netistä löytyy yhä tietoja sellaisista ainakin muista maista, kotimaasta en tiedä.

Yleiset kirjastot, ts. kaupunkien ja kuntien kirjastot, näyttävät tarjoavan juuri noita teemailtoja, mutta pikaisesti etsimällä en löytänyt sellaista, joka olisi kaiken aikaa öisin auki.

Jos joku tietää asiasta tai jaksaa syynätä pitemmälle, niin kertokaa toki.

Ruotsi tuntuu olleen edelläkävijä, Lundissa on ollut muuan kirjasto auki kl 22 asti vuodesta 2009 alkaen, ja vuonna 2011 on Kävlingen kunta hakenut mahdollisuutta vastaavaan. Västeråsissa on ollut Kulturnatt tänä vuonna klo 16-22.

Linkin takana oleva juttu kertoo jotain Chesteristä, UK, en jaksanut lukea kokonaan. Siellä on ainakin pohdittu, keille kirjasto on tarkoitettu, jos se on auki vain päivisin, jolloin monet ovat töissä tai oppilaitoksissaan luennoilla/koulutunneilla. Eräät nettifoorumit kertovat siitä, että Chesterin Storyhousen asiakkaat eivät ole ainakaan kaikki tyytyväisiä siihen, että kirjastoon on yhdistetty elokuva- ja teatteritoimintoja, valittavat ahtaudesta ja metelistä. Ehkäpä se kirjaston aukioloajan venyttäminen ei sitten ainakaan huvitoiminnan avulla olisi paras mahdollinen...

Leipää ja sirkushuveja taas kerran?

Täällä Turussa en ainakaan voisi käyttää kirjastoa, olkoon se kenen tahansa, aivan mihin aikaan vain, koska bussivuorot päättyvät useimmiten pian puolenyön jälkeen.. Pikkukaupungeissa muutenkin julkiset ajopelit lopettavat kulkemisen varhain - silloinhan ns. tavalliset ihmiset laittautuvat kotiinsa.

 

Kommentit (0)
15.09.201919:55
24050
13

Kysyjä kirjoitti: "Voi miten ihanaa on kirjasto joka sulkeutuu vasta kello 22!"

Ainakin Vaski-alueella on sivukirjastoja, uusnimeltään "lähikirjastoja", jotka ovat ns. omatoimikirjastoina avoinna klo 7 - 21 vuoden läpeensä, jouluaatot sun muut mukaan luettuina. Sisään pääsee skannaamalla kirjastokorttinsa ja näpyttelemällä nelinumeroisen tunnusluvun. Sellaisen aukiolotarjontaa hyväkseen käyttämällä ei tuosta yöihanuudesta jää uupumaan kuin vaivainen tunti!

Kommentit (0)
15.09.201909:33
17247
10

Onko yökirjastossa olemassa missään päin maailmaa?

Kommentit (0)
17.09.201909:49
28446
10

Loistavaa, hyvät ystävät! Olin kokonaan unohtanut tuon lähikirjastojutun, kun en ole itse käyttänyt sitä.

Siitäkin on vaihtelevia kokemuksia eri kunnissa. Jossain on järjestysmies joutunut pistäytymään. Jossain taannoin jouduttiin muuttamaan sallittujen sisäänkäyntien edellytyksiä riehumisten vuoksi, mistä taas tuli hirveä huuto, koska jonkun häirikön vuoksi oli suljettu joksikin aikaa koko lähikirjasto taikka rajattu pois joku ihmisryhmä - yes, syrjintää! Luultavasti asiat puhuttiin selviksi.

Useimmissa paikoissa toiminta on kaiketi sujunut ihan hyvin. Monet potentiaaliset käyttäjät eivät ehkä vielä siitä tiedäkään. Lähikirjaston käyttö pitemmälle vietyyn tutkimustarkoitukseen ei liene mahdollista siinä mielessä, että ne ovat pienempiä kirjastoja, jonka käsikirjastossa/kokoelmassa ei ole välttämättä eri aiheista riittävästi syventävää aineistoa. Toki voidaan ajatella, että sitä lähetettäisiin sinne lukusalikäyttöön muista toimipisteistä, en tiedä, miten asiaa on käsitelty. Tai ehkä asiakas vie aiemmin muualta lainaamansa materiaalin sinne mennessään ja käyttää tiloja vain työhuoneena.

Mitä itse koko puheenaiheeseen tulee, vierastan sanaa yökirjasto, koska minusta "yö" alkaa vasta klo 22, mutta siihenkin on tietysti monia mielipiteitä. Erikoista teematoimintaa on tietysti saatu markkinoiduksi sellaisella sanalla, joka korostaa tilanteen poikkeuksellisuutta ja sen on ehkä voitu kuvitella sisältävän jotain hiukan salaista, joka aina kutkuttaa ihmisten mielikuvitusta. Varsinkin jos teemojen aiheet ovat murhamysteereitä, aarteenetsintöjä jne.

Samaa pyrkimystä lienee muissakin erikoisemmissa tilaisuuksissa, kuten Mustan pitsin yö, Taiteiden yö jne.

"iltakirjasto" ei varmaan kuulostaisi yhtä kiinnostavalta.

Kommentit (0)

Vastauksesi