Yö- ja päivätuntien tuulisuusvaihtelu?

Yö- ja päivätuntien tuulisuusvaihtelu?

Hei! Ovatko päivätunnit yleensä tuulisempia kuin yötunnit Suomessa? Näin ainakin kokemuksen perusteella. Jos on näin, niin onko eroa vielä talvi-kesäkausien kesken? Voidaanko vielä tehdä vertailua esim. eri vuosien tuulisuuden määrästä (keskihajonta tms.)?

Vastaus

Tuulten syntymisen periaatteista löytyy verkosta runsaasti tietoa ja myös aikaisempi kysy.fi-vastaus selittää, mikä saa ilman liikkeelle http://www.kysy.fi/kysymys/mista-tuuli-syntyy-ja-miten-tuulen-puuttumine...

Suomessa tuuli usein tyyntyy yötä kohden mentäessä ja tätäkin ilmiötä on aikaisemmin täällä pohdittu: http://www.kysy.fi/kysymys/miksi-tuuli-tyyntyy-yoksi-jos-tyyntyy-sittenkaan

Ilmatieteen laitos vastasi silloin näin: "Tuulen tyyntyminen illalla johtuu auringonsäteilyn lakkaamisesta. Auringonsäteily aiheuttaa tuuleen turbulenttisuutta, joka katoaa sään viiletessä. Usein meillä pohjoisessa sää viilenee illalla voimakkaammin kuin esim. Etelä-Euroopassa. Siksi tuulen tyyntyminen iltaisin on meillä voimakkaampaa." Tiede-lehden asiantuntijan laajempi selitys oli seuraava: "Auringon säteiden hiipuessa illalla maan pinta alkaa jäähtyä. Samalla jäähtyy liki pintaa oleva ilmakerros. Kylmä ilma on raskaampaa kuin lämmin. Pintakerros tulee tällä tavalla vakaaksi. Tilannetta voisi verrata vesiastiaan, jonka pohjalla on jotakin raskasta nestettä, kuten sokerilientä. Vaikka vettä hieman sekoitetaan, pohjalla oleva neste pysyy liikkumattomana. Samalla tavalla ilmakehän tuulet eivät pääse vaikuttamaan vakaaseen pintakerrokseen. Ilmiötä voi seurata esimerkiksi tarkkailemalla riippakoivua. Illansuussa saattaa olla aivan tyyntä mutta silti koivun latvat vielä heiluvat kunnolla. Illan edetessä myös latvojen liike pysähtyy. Tällöin pintakerroksen jäähtyminen on yltänyt jo latvojen korkeudelle. Vakaa pintakerros häviää nopeasti aamuauringon alkaessa lämmittää maan pintaa. Myös lähestyvä matalapaine kovine tuulineen on riittävän tehokas sekoittamaan ilman ja poistamaan kylmän ilmakerroksen."

Ilmatieteen laitos havainnoi tuulta kaikkiaan noin 150 paikalla. Talvella pohjoisella pallonpuoliskolla lämpötilaero etelä–pohjoissuunnassa on suurempi kuin kesällä. Kesä on Suomen vähätuulisinta aikaa ja syksyn edetessä tuulisuus kasvaa. Tammikuu on pitkän ajan keskiarvojen mukaan tuulisin kuukausi Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan merialueilla 50 m:n korkeudella tyypillinen vuotuinen keskituulennopeus on noin 7,5-8 m/s, avoimilla peltoalueilla sisämaassa 3,5-4,5 m/s ja mäkien lailla noin 5,5 m/s sekä puurajan yläpuolelle ulottuvilla tuntureilla 7,5-9 m/s. Merialueilla tuulen nopeudet yli 30 m/s ovat varsin harvinaisia, mutta tuntureilla niitä esiintyy joka talvi.

Suomen tuulitilastoja voi tarkastella alueittain 30 viime vuoden ajalta. Esimerkiksi Uudellamaalla tuulisin vuosi oli tuona ajanjaksona 2015, maksimituuli keskimäärin 6,9 m/s. Vähätuulisin vuosi taas oli 1996, maksimituuli keskimäärin 5,5 m/s.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi