Ymmärtääkseni muslimit käyttävät vain toista kättä syömiseen.

Ymmärtääkseni muslimit käyttävät vain toista kättä syömiseen.

Ymmärtääkseni muslimit käyttävät vain toista kättä syömiseen. Toinen käsi on saastunut, koska sillä pyyhitään takapuoli. Kumpi käsi on kumpi? Mistä tämä "perinne" on kotoisin? Oliko aavikolla niin vähän vettä, että sitä ei riittänyt käsien pesuun? Ja lopuksi se kiinnostavin kysymys: Miten toimii henkilö, jolla on vain yksi käsi? Jättääkö hän syömättä vai pyyhkimättä vai pyytääkö hän apua jompaan kumpaan toimeen joltakulta?

Vastaus

Islamin perinteen mukaan ne asiat, jotka ovat kunniallisia ja yleviä, tehdään oikealla kädellä: tervehtiminen rukouksen lopuksi, moskeijan oven avaaminen, pukeutuminen, hiusten kampaaminen jne. Vastaavasti moskeijasta poistumisessa, WC:n oven avaamisessa, takapuolen pyyhkimisessä ja nenän niistämisessä käytetään vasenta kättä. Mikäli vamma tai sairaus estää oikean käden käyttämisen, ei kuitenkaan ole väärin käyttää vasenta.

Syitä tavan takana en onnistunut tyydyttävästi selvittämään. Kaikki islamilaiset lähteet viittaavat profeetta Muhammadiin ja muihin ”sanansaattajiin”, eli uskonnollisiin syihin. Oikea yksinkertaisesti on Allahille mieluisampi kuin vasen. Todennäköisesti taustalla on kuitenkin aikanaan ollut myös käytännöllisiä lähtökohtia eli hygieniaan liittyviä syitä. Ovathan esim. Lähi-Idän alueen kansojen sianlihan karttamisen juuret trikiini-loisessa.

Lähteet:

uskontotieteen yliopisto-opinnot

http://www.islam-qa.com/en/ref/82120

http://tieku.fi/kysy-meilta/miksi-juutalaiset-ja-muslimit-eivat-syo-sian...

Kommentit (0)

Vastauksesi