Ymmärsin että Varkauden nimi on joskus ollut Warkaus.

Ymmärsin että Varkauden nimi on joskus ollut Warkaus.

Ymmärsin että Varkauden nimi on joskus ollut Warkaus. Joitakin vuosia sitten varkautelaisilta kysyttiin, haluaisiko he kaupungin nimen entiseen muotoon. Miten tässä "äänestyksessä" kävi ja miksei nimeä muutettu?

Vastaus

Hei!

Pohjois-Savossa sijaitseva Varkaus tunnettiin vuoteen 1929 asti nimellä Warkaus. Nimi muutettiin, kun Varkaudesta tuli itsenäinen kauppala.

Vuosituhannen vaihteessa Varkaus-nimestä keskusteltiin ja jopa kiisteltiin näkyvästi. Varkauden kaupungin kaupunginhallitus kannatti Varkaus-nimen palauttamista perinteikkääseen Warkaus-muotoon. Muutoksen ajateltiin tekevän hyvää kaupungin imagolle. Nimenmuutos olisi astunut voimaan vuonna 2000.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskukselta pyydetyn lausunnon mukaan nimenmuutos ei kuitenkaan ollut perusteltu tai hyväksyttävä. Lausunnossa todettiin, että paikannimet on tapana kirjoittaa vallitsevan oikeinkirjoituksen mukaisesti. Suomen kielessä on vain yksi v-äänne, jonka merkkinä on normaalisti v-kirjain.

Asia meni jatkokäsittelyyn, ja lopulta kaupunginvaltuuston äänestys ratkaisi kysymyksen äänin 10-33. Nimi päätettiin pitää entisellään.

Varkaus-nimen historiaa: http://www.varkaus.fi/palvelut/kulttuuri/varkauden_museot/kokoelmat_ja_p...

Itkonen, Hannu: Varkautelaisten vuosisata (Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2004)
http://www.helmet.fi/record=b1696858~S9*fin

Soikkanen, Hannu: Varkauden historia (1963)
http://www.helmet.fi/record=b1520780~S9*fin

Kiitos Varkauden keskusarkistonhoitaja Päivi Vammelvirralle, jolta sain arvokasta apua vastaamiseen.

Kommentit (0)

Vastauksesi