Yleisen uskomuksen mukaan porkkanan syöminen parantaa hämäränäköä, ja syynä on...

Yleisen uskomuksen mukaan porkkanan syöminen parantaa hämäränäköä, ja syynä on...

Yleisen uskomuksen mukaan porkkanan syöminen parantaa hämäränäköä, ja syynä on sen sisältämä beetakaroteeni. Tähän liittyen minulla on kolme kysymystä

a) Onko uskomuksella totuuspohjaa? Voiko hämäränäköä parantaa "normaalista", vai voiko sen vain pitää jollain ei-heikoksi-todetulla tasolla?
b) Kuinka paljon porkkanaa pitää syödä, jotta hämäränäön paranemisen todella huomaa?
c) Onko olemassa maksimitasoa, miten hyvin näkee hämärässä? Näkevätkö jotkut ihmiset hämärässä kuten päivällä?

Vastaus

Porkkanan sisältämä beetakaroteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, joka on tärkeää näkökyvyn kannalta. Beetakaroteenin on eräissä tutkimuksissa todettu siksi hidastavan vanhuuden aiheuttamaa näön heikentymistä. Myös hämäränäköä beetakaroteeni voi parantaa, mikäli se on heikentynyt A-vitamiinin puutteen vuoksi. Normaali näkö ei parane vaikka porkkanoita popsisikin. Itse asiassa suurista määriä A-vitamiinia on terveydelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Usko porkkanan kykyyn parantaa hämäränäköä liittyy brittiläiseen propagandaan toisessa maailmansodassa. Kun monista elintarvikkeista oli pulaa, porkkanaa oli runsaasti saatavilla joten sen menekkiä haluttiin edistää. Lisäksi hallitus väitti että ilmatorjunnan tarkkuus saksalaiskoneiden pudottamisessa johtui porkkanoiden terävöittämästä näöstä. Todellisuudessa syynä oli uusi tehokkaampi valvontajärjestelmä, jonka ei haluttu paljastuvan viholliselle.

Joillakin ihmisillä voi luonnostaan olla keskimääräistä parempi hämäränäkö esim. silmän rakenteesta johtuen. Ihminen ei kuitenkaan koskaan pysty ilman apulaitteita näkemään pimeässä yhtä hyvin kuin päivänvalossa, toisin kuin monet eläimet. Meiltä puuttuu verkkokalvolta heijastava kerros nimeltä tapetum lucidum, joka mahdollistaa mm. kissan erinomaisen pimeänäön.

Kykyään nähdä hämärässä voi kuitenkin parantaa erityisellä tekniikalla, jota esimerkiksi astronomian harrastajat usein käyttävät. Katsomalla tähtitaivasta hieman tietyn alueen ohi, voidaan havaita himmeämmät valonlähteet kuin suoraan katsomalla.

Lähteet:

http://www.helistin.fi/verkkolaakarit/kysymys/1905686
http://www.snopes.com/food/ingredient/carrots.asp
http://www.carrotmuseum.co.uk/history4.html
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/458127/photoreception/278815/D...
http://en.wikipedia.org/wiki/Night_vision
http://www.orion-xt10.com/dark-adapted-averted-vision.html

Kommentit (0)

Vastauksesi