Yhdysvaltalaisten vuosilomat

Yhdysvaltalaisten vuosilomat

USAssa pidetään lehtitietojen mukaan lomia vain kaksi viikkoa vuodessa. Lomailevatko he kaksi viikkoa putkeen vai vuoden aikana yhteensä, pieninä erinä, kahden viikon verran?
Vrt. suomalaisten viisi-kuusi viikkoa ovat harvoilla kaikki kerralla.

2 vastausta

USA:ssa ei ole  samanlaista työlainsäädäntöä kuin Suomessa, mikä määrittäisi minimilomaoikeuden. Osalla työntekijöistä ei ole palkallisia lomapäiviä ollenkaan, mutta keskimäärin lomapäivien määrä on tuo 10 arkipäivää eli kaksi viikkoa.Käytännössä Yhdysvalloissa siis paiskitaan lujemmin töitä ja lomaillaan vähemmän lukuun ottamatta muutamia ammatteja kuten esimerkiksi opettajat, professorit ja armeijan leivissä olevat.

Lomapäivät voi pitää yhteen pötköön tai jakaa pienempiin eriin - neuvottelukysymys.

Kommentit (0)
15.11.201314:06
85249
38

Kyllä Jenkeissäkin enemmän lomaa on pitempään töissä olleilla, tuo 10 päivää on alle vuoden töissä olleilla. Esim 5 vuotta töissä olleilla on keskimäärin 22 maksettua vapaapäivää ja yli 20 vuotta töissä olleilla keskimäärin 29 päivää. Tosin joissakin työpaikoissa juhlapyhät ja sairaslomat "syövät" lomapäiviä. Monien työpaikkojen sairaskorvauspakettiin kuuluu muutama korvattava sairauspäivä, joita jotkut käyttävät lomiin vaikkeivat sairaana olisikaan. Maksettuja juhlapyhiä on keskimäärin 7.6 vuodessa, joita voi käyttää osin oman uskontonsa tai halunsa mukaisesti, Jenkeissä kristinuskon juhlapäivät eivät ole niin dominoivia kuin meillä. 

Olipa lomapäiviä kullakin minkä verran hyvänsä, lomien pilkkominen on paljon yleisempää kuin Suomessa. Yksityisellä puolella en usko kenenkään pitävän lomaansa 3-4 viikkoa putkeen, moista ei hyvällä katsottaisi. Suurimmassa osassa USAta säätila ei niin suuresti määrää "kesälomaa" kuin meillä. Ja joidenkin on pakko pitää lomapäiviä jemmassa pakollisia yllättäviä poissaoloja (esim kuolemantapaukset perheessä) varten, koska ylimääräisiä päiviä ei niin vain saa, edes palkattomana. Jemmassa pidetyt käytetään sitten vaikka jouluna pois.

Kommentit (0)

Vastauksesi