Y-tunnuksen edut ja haitat Suomessa

Y-tunnuksen edut ja haitat Suomessa

Mitä haittaa ja / tai hyötyä kansalaiselle voisi olla Y-tunnuksesta, ellei kuitenkaan sinänsä pyörittäisi yritystoimintaa? Saako sillä ostaa rajattomasti esiemerkiksi tukusta tukkuhintaan, jos se edellyttäisi Y-tunnusta? Estääkö se työttömyyskorvauksen saamisen TEstä? Kelan peruspäivärahan tai työmarkkinatuen saamisen? - - Ellei ajatella (vain) sen hankkimisesta aiheutuvia kustannuksia, paljonko (€)?

Vastaus

Y-tunnus myönnetään yksittäiselle henkilölle, mikäli hän toimii elinkeinonharjoittajana. Tällöin hänet katsotaan yrittäjäksi, millä on vaikutuksia työttömille tarkoitettuihin etuisuuksiin. Vaikutukset riippuvat siitä, katsooko TE-toimisto kyseessä olevan päätoimisen vai sivutoimisen yrittäjyyden.

Tukusta voi ostaa tukkukortilla, jonka saaminen edellyttää Y-tunnusta. Y-tunnus mahdollistaa myös veroetuuksien saamisen silloin, kun tehdään hankintoja, jotka liittyvät yrityksen toimialaan. Toimiala on määriteltävä Y-tunnusta haettaessa. Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus maksaa Patentti- ja rekisterihallituksen hinnaston mukaan tällä hetkellä 110 €.

Kommentit (0)

Vastauksesi