Waltarin kirjassa Mikael Karvajalka kerrotaan Turun kaupungin muurista.

Waltarin kirjassa Mikael Karvajalka kerrotaan Turun kaupungin muurista.

Waltarin kirjassa Mikael Karvajalka kerrotaan Turun kaupungin muurista. Oliko Turussa keskiajalla muuri?

Vastaus

Waltari kuvaa Mikaelin ja hänen tovereidensa retkeä kaupungin ulkopuolelle: "Jonakin keväisenä päivänä lehtien puhjettua koivuihin ja maan alkaessa viheriöidä maisteri Martinus antoi meille lupapäivän voidaksemme seurata kahden vangiksi joutuneen merirosvon teloitusta - - - päästyämme kaupunginmuurin ulkopuolelle kuului kiurun ääni korkealta ja pääskyt sujahtelivat jo ilmojen sinessä, niin että kirmailimme kuin valloilleen päässeet vasikat pitkin märkiä teitä - - -"

Muuallakin romaanissa mainitaan kaupunginmuuri, mutta tässä kohden Waltari on käyttänyt taiteilijan vapautta. Suomessa oli nimittäin keskiajalla vain yksi kaupunginmuuri. Sitä alettiin rakentaa 1470-luvun puolivälissä Viipuriin linnan itäpuolisen asutuksen ympärille.

Turun linnan muuri oli tietenkin olemassa. Samoin Waltarin kuvaama tuomiokirkon muuri on historiallista todellisuutta. Vuoden 1470 vaiheilla rakennettiin kirkon itäpäähän kappeli, joka nykyisin on kirkon pääkuori. Samalla rakennettiin kirkon ja laajan kirkkopihan ympärille toista metriä paksu ja yli kolme ja puoli metriä korkea muuri. Pihapiirissä sijaitsi myös koulu. Muuri oli pystyssä vielä 1600-luvulla.

Painetut lähteet:
Vesa Mäkinen, Suomen vanhat linnat (WSOY 1975)
C. J. Gardberg ja P. O. Welin, Viipuri - kivestä rakennettu kaupunki (Otava 1996)
Verkkolähteet:
http://www.tkukoulu.fi/tiimalasi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_linna
http://fi.wikipedia.org/wiki/Turun_tuomiokirkko

Kommentit (0)

Vastauksesi