Vuonna 1964 tai sinnepäin tehtiin jonkun toimesta televisioon 11 jaksoa tai...

Vuonna 1964 tai sinnepäin tehtiin jonkun toimesta televisioon 11 jaksoa tai...

Vuonna 1964 tai sinnepäin tehtiin jonkun toimesta televisioon 11 jaksoa tai jotain Outsiderin Pekka Lipposen ja/tai Kalle Kustaa Korkin seikkailuja tv-sarjaa, olivat kai semmosia puolen tunnin jaksoja. Onko mitään mahdollisuutta saada niitä mistään jos niitä on edes tallella missään? Ja jos ei saa niin miksei? Mikä/mitä maksaa?

2 vastausta

Tuollainen sarja todella tehtiin. Keväällä 1964 Mainos-TV esitti Pekka Lipposen seikkailuja kaiken kaikkiaan 11 kappaletta. Sarja vuorotteli lauantaisin Me Tammeloiden kanssa. Joka toinen viikonloppu siis saattoi rentoutua vastaanottimen ääressä seikkailujen parissa. Me Tammelat sisälsi vähemmän seikkailuja. Pekka Lipposta esitti Ossi Elstelä ja Kalle-Kustaa Korkkia Kullervo Kalske. Sarjassa vilisi tunnettuja näyttelijöitä sivuosissa mm. Leo Lähteenmäki, Siiri Angerkoski ja Leo Jokela.

MTV:n arkistosta sitä ei enää löydy. Soittokierroksemme aikana keskustelimme Ylen tv-arkiston, Maikkarin ja Suomen elokuva-arkiston ihmisten kanssa. Pirautimme toiveikkaana myös Mikkelin maakuntakirjastoon, jossa on kattava Pekka Lippos –kokoelma. TV-sarjaa ei todennäköisesti saa mistään, eikä millään. Tuohon aikaan nauhat uusiokäytettiin muuhun tuotantoon. Nauhat jyrättiin ja niiden päälle nauhoitettiin muuta.

Outsiderin sankareista Pekka Lipposesta ja Kalle Kustaa Korkista tehtiin myös elokuva Kalle-Kustaa Korkin seikkailut vuonna 1949. Elokuvakankaalle päätyi myös kirjoittaja elokuvassa Rantasalmen sulttaani vuonna 1953, jossa Outsider esitti itseään. Tuorein televisioesitys Kalle-Kustaa Korkin seikkailuista on keväältä 2005. Mikään ei estä toivomasta sitä Yleltä uusintana.

Outsider eli Aarne Haapakoski kirjoitti yli 200 novellia ja lähes 3000 kertomusta. Niitä julkaistiin mm. hänen toimittamissaan lehdissä Jännityspalat, Outsiderin lehti ja Horna –sarja. Pekka Lipposia ilmestyi vuosien 1945 – 1964 aikana lähes sata. Pekka Lipposia ilmestyi vielä kirjailijan kuolemankin jälkeen. Loppuvaiheessa Pekka Lipposia kirjoitti myös Seppo Tuisku, josta Outsider oli kouluttanut itselleen apulaisen. Pekka Lipponen on nykyään keräilijöiden suosiossa.

Pekka Lipponen on lupsakka savolaisseikkailija Rantasalmelta. Muutettuaan Amerikkaan hänestä tuli menestyvä liikemies, joka joutui mitä erikoisimpiin seikkailuihin eri puolilla maailmaa. Parivaljakkonaan hänellä oli Kalle-Kustaa Korkki, jonka kanssa selvitettiin välejä gangstereiden kanssa.

Suureen suosioon Pekka Lipponen ja Kalle-Kustaa Korkki nousivat Yleisradion kuunnelmien kautta. Kuunnelmat alkoivat vuonna 1945 nimellä Kalle-Kustaa Korkin seikkailuja. Kuunnelmaa esitettiin radiossa puolenpäivän aikaan viiden minuutin jaksoina. Jaksot päättyivät Joel Rinteen murahdukseen ”Jatkuu huomenna”. Viikon jaksot koottiin sunnuntaisin esitettävään puolen tunnin koosteeseen. Kuunnelmasarja jatkui Aarne Haapakosken kuolemaan saakka, vuoteen 1961.

http://muistikuvaputki.yle.fi/rouvaruutu/t-j-heikkila-vs-lipponen
http://www.mikkeli.fi/fi/kirjasto/outsider/index.htm
http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/8325/
http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=29&t=396&a=3386

Kommentit (0)
21.03.201714:41
31079
66

TV-sarja nimeltä "Pekka Lipposen seikkailut" esitettiin Suomen televisiossa 4. tammikuuta 1964 alkaen.

 

Helsingin Sanomat 4. 1. 1964, sivu 1 ja sivu 25.

Kommentit (0)

Vastauksesi