Von Stauffenberg pois Afrikasta?

Von Stauffenberg pois Afrikasta?

Milloin ja miten vakavasti loukkaantunut saksalainen upseeri nimeltä Claus von Stauffenberg oikeastaan kuljetettiin pois Afrikasta vuonna 1943?

2 vastausta

Claus von Stauffenberg oli mukana salaliitossa, jonka tavoitteena oli surmata Adolf Hitler. Alun perin samalla räjähdepanoksella oli tarkoitus tappaa myös Hermann Göring ja Heinrich Himmler. Lopulta attentaatti kohdistui 20.7.1944 vain Hitleriin, mutta se ei täysin onnistunut. Stauffenberg ja kolme muuta salaliittoon osallistunutta teloitettiin.

Tätä ennen Stauffenberg osallistui sotilasoperaatioihin mm. Pohjois-Afrikassa. 7.4.1943 hän haavoittui pahasti Tunisiassa lähellä Sfaxin rannikkokaupunkia. Stauffenberg vietiin nopeasti kenttäsairaalaan Sfaxiin saamaan ensiapua. Kun ensimmäiset hoito-operaatiot oli tehty, hänet kuljetettiin kolmen päivän kuluttua edelleen sotilasambulanssilla Karthagoon. Karthagosta kuljetus Müncheniin toipumaan tapahtui lentoteitse.

Heinäkuun 20. päivän salaliitosta ja Claus von Stauffenbergista on kirjoitettu useita teoksia. Vastaajan lähteenä oli Michael Baigentin kirja Secret Germany : Claus von Stauffenberg and the mystical crusade against Hitler (Penguin, 1995).

 

Kommentit (0)
12.11.201819:09
20841
38

Claus von Stauffenbergin vaiheita tutkineen Peter Hoffmannin mukaan edellä mainitun saksalaisen upseerin vaiheet keväällä 1943 olivat seuraavanlaiset. Everstiluutnantti Claus von Stauffenberg haavoittui ilmahyökkäyksessä Tunisiassa 7. huhtikuuta 1943, minkä jälkeen hänet kuljetettiin Sfaxissa sijainneeseen sotasairaalaan. Hänet todellakin kuljetettiin sieltä sotilasambulanssilla kolmen päivän kuluttua Karthagoon. Sitten hän saapui laivalla Välimeren yli Italiaan, Livornoon, missä hänet siirrettiin sairaalajunaan. Hänen matkansa jatkui edelleen Müncheniin, Saksaan. Hän tapasi vaimonsa Nina von Stauffenbergin 23. huhtikuuta 1943. Claus von Stauffenberg ylennettiin everstiksi vuonna 1944.

Akselivallat eli Saksa ja Italia kohtasivat suuria vaikeuksia keväällä 1943, kun ne yrittivät ylläpitää yhteyksiä Italian ja Tunisian välillä. Kun Saksan ja Italian ilmavoimien lentokoneet olivat lentämässä Välimeren yli Tunisiasta Sisiliaan 18. huhtikuuta 1943, brittiläiset Spitfire-hävittäjät ja amerikkalaiset P-40-hävittäjät onnistuivat ampumaan alas ja myös vaurioittamaan monia saksalaisia kuljetuskoneita. Jotkin Saksan ilmavoimien kuljetuskoneet kuitenkin onnistuivat lentämään Tunisian ja Italian välillä vielä edellä mainitun tapauksen jälkeen, kuten saksalainen lentäjä nimeltä Anton Wöffen on kertonut muistelmissaan.

 

Helsingin Sanomat 20. 4. 1943, sivu 5.

Peter Hoffmann, Stauffenberg. A Family History 1905 - 1944 (Claus Schenk Graf von Stauffenberg und seine Brüder). University Press, Cambridge 1995, sivu 178 - 181 ja sivut 298 - 299.

Anton Wöffen, Sittenkin ässä (Ich war kein Jagdflieger-As). Koala-Kustannus, Helsinki 2003, sivut 139 - 141.

Kommentit (0)

Vastauksesi