Voivatko pihalta sisälle tuodussa puussa olevat homeet aiheuttaa terveysuhan?

Voivatko pihalta sisälle tuodussa puussa olevat homeet aiheuttaa terveysuhan?

Jos tuo metsästä sisälle koristeeksi kuolleita puunpalasia, joissa oletettavasti on homeita voiko näistä olla vaaraa terveydelle tai rakennukselle?

2 vastausta

Polttopuiden osalta aihetta on käsitelty Ylen ja Karjalaisen sivuilla.  

Artikkelissa  todetaan, että polttopuissa olevien homeiden aiheuttamaa terveysriskiä on vaikea arvioida. Ihmiset ovat eri tavalla herkistyneitä homeelle. Yhdelle home aiheuttaa suuria ongelmia kun toinen ei kärsi siitä lainkaan. Voi tulla erilaisia ärsytysoireita, nuhaa tai flunssankaltaisia oireita. Kuumettakin voi nousta, Metiäinen sanoo. Polttopuissa on aina jonkin verran hometta. Jopa metsässä puiden kuorella kasvaa jonkinlaista hometta. Luonnossa olevat homeet eivät kuitenkaan ole niin haitallisia ihmiselle kuin esimerkiksi talon rakenteissa muhivat homeet.

Tämä siis polttopuiden osalta. Pienistä puumääristä saatavat oireet ovat varmasti paljon pieninempiä.

Rakennukselle homeesta tuskin on haittaa varsinkin, jos sisälle tuodut määrät ovat pieniä.

Kommentit (0)
08.10.201911:55
18911
20

Kun kosteus­vaurioista kärsiviä rakennuksia nimitetään home­taloiksi, syntyy sellainen harha­kuva että homeet sinänsä olisivat ongelma.

Hometalo-nimitystä voidaan perustella sillä, että kosteus­vaurion ja sen laajuuden tunnistus yleensä perustuu siihen, että tiloista löydetään tietyn­laisia homeita. Homeet ovat siis tunnus­merkki ongelmista, ne ovat ilmaisimia. Mutta nämä ilmaisimet eli indikaattorit eivät suoraan sellaisenaan ole se joka ihmisiä home­talossa sairastuttaa. Kosteus­­vaurio antaa kasvu­pohan monen­laisille mikrobeille, ei vain homeille vaan myöskin muille sienille (kuten lahottaja­sienet) ja bakteereille, mutta vain osa näistä mikrobeista tuottaa ihmisiä sairastuttavia myrkkyjä eli toksiineja. Eli se että rakenteista löytyy hometta, on merkki siitä että rakenteissa on mikrobeja, jotka tuottavat toksiineja, mutta ilmaisimena tunnetut homeet eivät yksi-yhteen ole niitä myrkky­tehtaita joita pitää varoa, vaan mikro­bimaailma on paljon kirjavampi, paljon moni­mutkaisempi.

Terveessä talossa on aina terveen talon mikrobeja, ja suuri osa niistä on peräisin talon ulko­puolelta. Ihmisille on tärkeää pitää huoli siitä että mikro­bikirjo pysyy oikean­laisena. Jos mikrobeja yritetään tehostetusti torjua, voi käydä niin että terveen talon bikrobien tilalle pääsee kasvamaan sairastuttavia mikrobi­kasvustoja, vaikka mitään kosteus­vauriota ei olisikaan.

Home tai home­itiöt eivät siis automaattisesti ole huono juttu, vaan asia on paljon moni­mutkaisempi.

Kommentit (0)

Vastauksesi