Voitteko selvittää mistä on tullut sanonta: "Ookkonää Oulusta?

Voitteko selvittää mistä on tullut sanonta: "Ookkonää Oulusta?

Hei! Voitteko selvittää mistä on tullut sanonta: "Ookkonää Oulusta? Pelekääkkönää polliisii?" Onkohan edellä oleva oikea tapa kirjoittaa se? Voiko sanonta jotenkin liittyä Toripoliisi- patsaaseen joka on Oulun torilla?

Vastaus

Jukka Ukkolan mainio ”Ookko nä : Oulun murteen sanakirja” (WSOY, 2000. ISBN 951-0-24930-0) sanoo esipuheessaan, että kun oululainen avaa suunsa, hän yleensä paljastuu oululaiseksi, vaikka olisi jo pitkään elänyt vantaalaisessa lähiössä. Hänet paljastaa useimmiten kaksitavuisen sanan ylimääräinen kolomas tavu ja/ tai inessiivin päätteen toisen ässän katoaminen Oulusa. Oulun murteelle tyypillistä on myös assimilaatio (samankaltaistuminen), jossa esim. tk muuttuu muotoon kk (Ookko nä? Tuukko nä?).

Oulun murteen alkuperä on ruotsissa. Koska Oulu on satamakaupunki vaikutteita on otettu myös muista kielistä: englannista, venäjästä ja ranskasta. Myös Suomen itämurteilla on osuutensa Oulun kielen syntyyn.

Kun oululainen paljastuu oululaiseksi, häneltä lähes säännönmukaisesti kysytään: ”Ookkonä Oulusta?” Jatkokysymykset ”Pelekääkkönä polliisia? Juokkona piimää? Syökkönä porkkanaa?” Tällainen kysely on Ukkolan mukaan etelästä tulevien mielestä tavattoman lystikästä, mutta oululaisille normaalia arkikieltä. Mistä ja milloin nimenomaan nämä kysymykset ovat saaneet alkunsa, ei Ukkolakaan kerro, niin kuin eivät kerro erilaiset tarkistamani verkkolähteetkään. Aivan varmasti tiedän näitä kysellyn jo kuusikymmentäluvun opiskelijapiireissä, eli paljon ennen Toripolliisi-patsaan ilmestymistä Oulun torille syyskuussa 1987. Tosin nimi viittaa torilla vuosina 1934-79 toimineeseen kolmeen toripoliisiin, joiden tehtävänä oli valvoa alueen kuria ja järjestystä. Ehkäpä heitä juuri oli pitänyt pelätä?
Toripolliisi on veistäjänsä Kajaanissa syntyneen Kaarlo Mikkosen ( 1920-2001) ainoa julkinen teos. Veistos on pronssia ja kooltaan 220 x 150 x 112 cm.
Seuraavasta linkistä voit katsoa kuvaa Toripolliisista ja lukea lisää tietoa teoksesta ja sen tekijästä: http://oulu.ouka.fi/taidemuseo/veistos/veistoshaku/lisatietoa/mikkonen_k...

Kommentit (0)

Vastauksesi