Voisitteko selvittää tai kertoa milloin ja miten on alkanut silakan ns...

Voisitteko selvittää tai kertoa milloin ja miten on alkanut silakan ns...

Voisitteko selvittää tai kertoa milloin ja miten on alkanut silakan ns. litka/raksi pyynti? Tarkoitan siis sellaista pyyntitapaa millä esim. Lauttasaaren sillalta pyydetään silakoita siimoilla, joissa on pelkkiä koukkuja esim. 5 kpl ja kalaa voi tulla vaikkapa 5 kerrallaan. Olemme muutamia vuosia pyytäneen tällä menetelmällä silakkaa myös mökkivesiltämme Porvoosta. Kiitos jo etukäteen.

Vastaus
26.05.200913:29
5830
59

Silakkaa pyydetään litkalla eli silakkaraksilla lähinnä urheilukalastuksen yhteydessä. Ammattikalastajat käyttävät silakan pyytämiseen enimmäkseen verkkoa tai nuottaa. Urheilukalastus alkoi vakiintua ammattikalastuksesta erilliseksi urheilumuodoksi 1600-luvulla. 1800-luvun teollistumisen aikana kehitettiin suurin osa nykyaikaisista kalastusvälineistä. 1900-luvulla välineiden materiaalit monipuolistuivat ja kevenivät. Yksittäisen välineen kehitystä ei historian pituudesta ja käsityötaustasta johtuen voida kokonaan tuntea.

Silakkaraksissa voi olla 4-8 koukkua, jotka on sijoitettu 10-30 com:n päästä toisistaan. Siiman päässä on paino, esimerkiksi mutteri tai lyijypuntti. Litka koostuu yksittäisistä koukuista, joiden historia ulottuu aina 30 000 eaa asti. Koukkujen yhdistäminen samaan siimaan saattaa olla lähes yhtä vanha keksintö.

Kaikkien uusien kalastusvälineiden ideana on ollut parantaa kalastusta joko suhteessa saaliin kokoon, määrään, laatuun tai työn helppouteen. Kalastustapa on ollut sidoksissa myös paikalliseen muotiin ja täten vaihdellut.

Mäkeläinen, August 1999: Kalastajan kirja.
Seitola, Leena - Kristina Niklander - Jarmo Grönroos (toim.) 1996: Helsingin silakkamarkkinat.
Kalastuksen suurtieto 2003.
Jahnukainen, Jyrki - Veikko Rinne 2007: Kalamiehen pikkujättiläinen.

Kommentit (0)

Vastauksesi