Voisitteko kertoa sanan potslojo etymologiasta? Ilmeisesti alun perin...

Voisitteko kertoa sanan potslojo etymologiasta? Ilmeisesti alun perin...

3 vastausta

Tutkimani etymologiset sanakirjat eivät valitettavasti kerro mitään sanasta ”potslojo”. Siitä ja sen muodosta ”botslojuu” ja ”potslojo” mainitaan Heikki Paunosen slangisanakirjassa ”Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii” (WSOY, 2005), mutta alkuperästä ei kerrota mitään, ainoastaan kerrotaan sen esiintyneen 1910-luvulta alkaen.

Venäjäntaitoinen kollegani nosti esiin pari mahdollista venäjän kielen sanaa, joista ilmaus olisi voitu lainata suomen kieleen. Ilmaus ”ložitsja spat” (ложиться спать, ’mennä makaamaan’) muistuttaisi hiukan suomenkielistä sanaa äänneasultaan, samoin verbi ”potšivat” (почивáть, ’levätä’). Tämä on kuitenkin vain yksittäinen havainto, jolla ei ole tukenaan mitään kielihistoriallista todistusaineistoa. Jos haluat jotakin varmempaa arvelua aiheesta, voisit tiedustella asiaa Kotimaisten kielen tutkimuskeskuksen etymologisesta arkistosta, jonka yhteystiedot löytyvät osoitteesta http://www.kotus.fi/index.phtml?s=315.

Kommentit (0)
13.10.201612:42
118
108

Karjalan kannakselta tullut, vanhassa karjalanmurteessa sitä käytettiin tyypillisesti. Isoisäni käytti termiä lähinnä päivänokosista.

Kommentit (0)
26.03.201511:24
148
97

Venäjän stlat', podostlat'sja, mennä pitkälleen. Vr. Postel', vuode.

Kommentit (0)

Vastauksesi