Voisikohan led-jouluvalosarjaa jotenkin himmentää?

Voisikohan led-jouluvalosarjaa jotenkin himmentää?

Muuntajalla varustettu led-jouluvalosarja on ihan liian kirkas. Mitenkähän sitä voisi himmentää? Kenties vaihtamalla muuntajan tai jotain?

2 vastausta
07.12.201723:17
1116
30

"Munntajan" virittäminen kannattaa unohtaa. Ensinnäkin "muuntaja" ei ole vain muuntaja, vaan ledien tapauksessa tasajännitelähde, joka sisältää paljon muitakin osia. Eräitä vanhoja pienoishehkulamppu-ulkovalosarjoja syötettiin muuntajilla eli vaihtovirralla. Ulkovalosarjojen verkkolaitteita (eli niitä mustia mötiköitä) on olemassa yhtä montaa eri mallia kuin on valosarjoja. Halvempaa, helpompaa ja turvallisempaa on ostaa kokonaan uusi.

Toinen vaihtoehto on, että värität polttimot. Autoni ei mennyt katsastuksesta läpi koska vilkkun väri oli liian valalea. Itse en tätä tietenkään auton sisältä ollut nähnyt. Tarkemmin katsoen kävi ilmi, että vilkun lasi on kirkas, mutta polttimo on maalattu oranssilla läpikuultavalla värillä. Tai siis oli. Maali oli rapissut irti. Minulla oli hyllyssä pienoimalleille tarkoitettua Tamiyan läpikuultavaa akryylimaalia. Dippasin polttimon oransiin väriin ja laitoin paikalleen. Parempi kuin uusi. Tätä maalia on läpikuultavana muissakin sävyissä, myös harmaana, jolla kuvittelisi onnistuvan himmennys. Vaatii vähän näpräämistä, mutta voit tällä tavoin tehdä täysin oman värivirityksen - vaikka useita eri värejä samaan ketjuun.

Kommentit (0)
07.12.201718:44
36113
24

Ledeille pitäisi saada vähemmän jännitettä. Joko niin, että muuntaja antaa sitä vähemmän tai laittamalla sarjaan vastus, joka kuluttaa osan jännitteestä. Vastuksen koon ja tehonkeston mitoittaminen sekä asennus vaatii jonkinlaisia elektroniikan taitoja ja uuden erillisen muuntajan osto on varmasti kalliimpaa kuin kokonaan uuden jouluvalosarjan ostaminen, joten suosittelen ostamaan uuden himmeämmän sarjan kaupasta, jossa näkee valot käytössä ennen ostopäätöstä. Vie se liian kirkas vaikka kierrätyskeskukseen, kaipa se jollekulle kelpaisi.

Kommentit (1)
Jännitteen muuttamiselle vaihtoehtoinen tapa olisi laittaa väliin ohjain, joka vilkuttaa... Jännitteen muuttamiselle vaihtoehtoinen tapa olisi laittaa väliin ohjain, joka vilkuttaa valoja siten, että ne palavat vain osan ajasta, mutta kuitenkin niin nopeasti ettei ihmissilmä kykene erottamaan sitä jatkuvasta valosta. Tekniikkaa käytetään paljonkin. Tosin jouluvaloihin sekin on aika monimutkainen. Helpointa on ostaa uusi.
7.12.2017 22:03 Martti Syyskorpi 2972

Vastauksesi