Voisiko yellowstonen supertulivuoren saada purkautumaan ampumalla sitä...

Voisiko yellowstonen supertulivuoren saada purkautumaan ampumalla sitä...

Voisiko yellowstonen supertulivuoren saada purkautumaan ampumalla sitä ydinkärjellä?
Entä jos poraisi sen pintaan syvän onkalon ja tiputtaisi ydinpommin sinne?
Millaiset olosuhteet suomeen tulisi jos yellowstone purkautuisi?

Vastaus

Yhdysvaltojen suurin vulkaaninen alue on Yellowstonen kaldera, romahtanut kraatteri eli supertulivuori, joka on läpimitaltaan noin 55×72 kilometriä. Ensimmäisen kerran se purkautui yli kaksi miljoonaa vuotta sitten ja synnytti 9000 neliökilometrin laajuisen kraatterin, joka oli satoja metrejä syvä.. Yellowstonen kalderan useat purkaukset vapauttivat kaasuja ja tuhkaa maan ilmakehään ja aiheuttivat luultavasti säähäiriöitä. Siten purkaukset ehkä edistivät joidenkin lajien sukupuuttoa Pohjois-Amerikan mantereella. Viimeksi Yellowstonen kaldera purkautui noin 13 000 vuotta sitten, jolloin se synnytti viiden kilometrin mittaisen kraatterin.
Yellowstonen puiston alla sijaitsee valtavan laaja kuuma piste- magmalähde, jonka pohja on vähintään 200 kilometrin syvyydessä ja pinta lähellä maanpintaa, noin 10-7 kilometrin syvyydessä. Mikäli Yellowstonen tulivuori purkautuisi, se vaikuttaisin koko maapallon lämpötilaan ja sääoloihin usean vuoden ajan. Tällöin esimerkiksi kasvinviljely ja siten ravinnonsaanti voisi vaikeutua huomattavasti ainakin alueellisesti. http://volcanoes.usgs.gov/hazards/gas/s02aerosols.php

Helsingin yliopiston geologianlaitokselta saimme seuraavan ansiokkaan vastauksen kysymyksiin:

”Tulivuoren purkautuminen edellyttää, että sen magmasäiliöön kertyy riittävä määrä kivisulaa eli magmaa. Tulivuoren purkaus on tapahtuma, jossa kivisula ja siitä nopeasti jähmettynyt vulkaaninen kiviaines nousevat maan pinnalle joko laavavirtoina tai ilmaan sinkoavana kivi-
ja tuhka-aineksena. Purkaus tapahtuu, kun säiliöön kertyvän magman ja siitä erilleen kiehuvien kaasujen aiheuttama paine ylittää säiliön päällä olevan kallioperän lujuuden. MIkäli säiliössä ei ole riittävästi magmaa, ei purkausta voi tapahtua vaikka sitä kuinka yrittäisi ravistella, vaikkapa ydinräjäytyksellä.

Tiedossa ei ole asiaa koskevia tieteellisiä tutkimuksia. Tulivuorten purkautumismekanismit ovat hyvin monimutkaisia eikä niitä hyvin tunneta. Jos ihan spekulaation merkeissä oletetaan, että Yellowstonen magmasäiliössä olisi superpurkaus "tuloillaan" ja että magmasäiliön päällä olevan kallioperän heikot vyöhykkeet tunnettaisiin ja ydinlataus ohjattaisiin kairauksella oikeaan paikkaan, arvelen että purkaus voitaisiin aikaistaa. Siis teoriassa. Käytännössä en usko tämän olevan mahdollista.

Suurimmat ydinräjäytykset (vastaavat noin 5 megatonnia TNT-räjäytysainetta eli yli 100 Hiroshiman pommia) vapauttavat noin 10 potenssiin 16 joulea energiaa (vastaa Iso-Britanninan vuosittaista energiakulutusta). Suurimmat maanjäristykset, kuten vuoden 1906 San Francisco, vapauttama energia on samaa luokkaa, enimmillään noin 100 kertaa enemmän, eli 10 potenssiin 18 joulea. Supertulivuoren purkautuessa vapautuu tämän verran energiaa yhdessä sekunnissa.
Purkaus voisi jatkua viikon (=604800 sekuntia), jonka aikana energiaa vapautuisi siis yli 100 000 kertaa ydinräjäytykseen verrattuna. Tämä energiamäärä kuvastaa siis magmasäiliön varastoimaa ja superpurkauksen edellyttämää energiaa.

Vastaukseni kysymyksiin ovat:
JOs magmasäiliö ei ole valmiiksi kriittisessä tilassa, lähellä räjähdyspistettä:
1-pinnalla tapahtuva räjäytys ei pysty aiheuttamaan purkausta
2-kairareiässä tapahtuva räjäytys ei pysty aiheuttamaan purkausta

Jos magmasäilö on jo lähes räjähdysvalmis:
1-pinnalla tapahtuva räjähdys -> en usko olevan merkittävää vaikutusta
2-syvällä -"- -> en usko olevan käytännön vaikutusta (vrt. pommin energia vs. purkauksen energia).”

Yellowstonen alueella tapahtuu runsaasti lieviä maanjäristyksiä, jopa 2000 kappaletta vuodessa. Aivan viimeaikoina järistysten määrä on entisestäänkin lisääntynyt (26.12.2008 ja 1.1.2009 välillä 500 maanjäristystä, joista voimakkain 3.9 Richterin asteikolla), alueella sijaitsevan järven lämpötila on noussut ja maanpinta alueella on kohonnut normaalia enemmin. Nämä seikat kertovat alueen vulkaanisen toiminnan lisääntymisestä. Yellowstonen kaldera on kuitenkin vain yksi maailman seitsemästä tällä hetkellä tunnetusta supertulivuoresta, eikä tiedetä, mikä niistä seuraavaksi räjähtää, sillä supertulivuorien toiminnasta ei tiedetä paljoakaan. Purkausta olisi myös tämän tietämättömyyden takia hyvin vaikea, ehkä mahdotonkin, estää.

http://www.newscientist.com/article/dn16364-yellowstone-quakes-raise-exp...
http://fi.wikinews.org/wiki/Yellowstonen_supertulivuori_purkautumassa%3F
http://volcanoes.usgs.gov/yvo/about/faq/faqactivity.php#drilling
http://volcanoes.usgs.gov/yvo/activity/
http://volcanoes.usgs.gov/hazards/gas/s02aerosols.php

Kommentit (1)
Samaan sarjaan: Montako ihmistä pystyisi tappamaan 50 megatonnin ydinpommilla? Minkä k... Samaan sarjaan: Montako ihmistä pystyisi tappamaan 50 megatonnin ydinpommilla? Minkä kokoisella asteroidilla pystyisi tuhoamaan maapallon? Heimoveli kyselee
15.2.2019 22:21 Jouko Markkula 5942

Vastauksesi