Voisiko maapallon ilmasto-ongelmiin vaikuttaa kasvattamalla suuret määrät puita...

Voisiko maapallon ilmasto-ongelmiin vaikuttaa kasvattamalla suuret määrät puita...

Voisiko maapallon ilmasto-ongelmiin vaikuttaa kasvattamalla suuret määrät puita ja upottamalla ne esim. valtamereen tai syvälle luolastoihin?

Vastaus

Voisi. Puu käyttää ilman hiilidioksidia kasvaessaan rakennusaineena, joten upottamalla ne johonkin voitaisiin päästä eroon niiden sitomasta hiilestä.

Ei se varmaan kyllä kovin toimiva tai helppo ratkaisu välttämättä olisi, sillä aikaa myöten puun hajotessa sen sisältämä hiili saattaisi päästä takaisin ilmakehään hiilidioksidin tai pahimmillaan metaanin muodossa.

Fiksumpaa lienee jättää ne puut terveinä paikalleen kasvamaan ja uudelleenmetsittää sileäksi hakattuja alueita. Itse asiassa hakkuiden vähentäminen tai lopettaminen ja uudelleenmetsitys on yksi olennainen keino vähentää kasvihuonekaasupäästöjämme.

Vanhan linjan teoreettinen fyysikko Freeman Dyson on muuten ehdottanut geeniteknologialla sellaisen puulajin luomista, että se varastoisi hiiltä tehokkaasti maan alle (tai vaikkapa suoraan käyttökelpoiseksi polttoaineeksi). Se on kuitenkin enemmän scifiä kuin mikään realistinen vaihtoehto ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

http://climateprogress.org/2008/05/25/freeman-dyson-and-his-amazing-incr...

Hiilidioksidin kerääminen ilmasta ja säilöminen maan alle teknisin keinoin on kovin hankalaa, mutta toki mahdollisuus on olemassa. Ei sitä oikein meinata saada kerättyä edes suoraan hiilivoimaloiden piipusta, vaikka sitä mahdollisuutta on kovasti tutkittu ja rahaa siihen laitettu.

Englanninkielisessä wikipediassa on pari artikkelia hiilidioksidin talteenotosta (carbon sequestration, carbon capture and storage):

http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_sequestration
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_capture_and_storage

Kommentit (0)

Vastauksesi