Voisiko jokin euromaa, esimerkiksi suomi, vaihtaa kansallisen puolensa...

Voisiko jokin euromaa, esimerkiksi suomi, vaihtaa kansallisen puolensa...

Voisiko jokin euromaa, esimerkiksi suomi, vaihtaa kansallisen puolensa kolikoissa vai onko se kiellettyä?

Vastaus

Kansallisen puolen aiheen päättää kukin kansallinen keskuspankki, mutta kolikoita koskevat tietyt yhteiset pelisäännöt. Ensinnäkin kaikissa kolikoissa on aina oltava EU:n 12 tähteä sekä kolikon lyöntivuosi. Lisäksi uusien jäsenmaiden kolikoissa on oltava myös valtion nimi tai sen lyhenne, tosin tätä käytäntöä noudattavat jotkut "vanhoistakin" maista (esim. Espanja). Rahan arvoa ja nimeä ei toisteta kansallisella puolella, ellei maassa ole käytössä eri kirjainmerkistö kuten esimerkiksi Kreikassa.

Mikäli EU-maan hallintomuoto on monarkia, maa voi lyödä uusia kolikoita hallitsijan vaihtuessa, tai vähintäänkin 15 vuoden välein hallitsijan piirteiden muuttuessa (sama oikeus koskee myös Vatikaania). Muiden Euromaiden tulee kuitenkin säilyttää kolikoidensa kansalliset aiheet vakioina, mutta pieniä muutoksia yksityiskohtiin on lupa tehdä.

Eli lyhyesti ilmaistuna esimerkiksi Suomi ei voi noin vain vaihtaa kolikoidensa kansallisen puolen kuva-aihetta. Kansalliset (euron arvoiset) juhlarahat ovat toki asia erikseen, mutta ne ovat laillisia maksuvälineitä vain liikkeellelaskumaissaan. Lisäksi ne yleensä lähinnä keräilijöille korkeamman myyntihintansa vuoksi. Toinen samankaltainen poikkeus ovat kahden euron arvoiset erikoisrahat, joita jokaisella maalla on vuodesta 2004 lähtien ollut oikeus lyödä kerran vuodessa. EU-maat voivat myös yhteistuumin laskea liikkeelle jotain Euroopan kannalta tärkeää tapahtumaa juhlistavan erikoisrahan, joiden kansallisella puolen kuva-aihe poikkeaa tavanomaisista eurorahoista.

Käytetyt lähteet:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/coins/index_en.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Eurokolikot

Kommentit (0)

Vastauksesi