Voisiko anarkismi toimia ja millä edellytyksillä?

Voisiko anarkismi toimia ja millä edellytyksillä?

Vastaus
08.07.201610:40
6511
46

Wikipedian mukaan anarkismi tarkoittaa mm. sosiaalisista valtahierarkioista vapaan yhteiskunnan tavoittelua. Tämän toteutuessa ei siis ilmeisesti olisi mitään "koneistoa", joka voisi estää anarkismin vastaisten valtarakenteiden, kuten katujengien tms. syntymisen. Siksi valtahierarkioista vapaan yhteiskunnan olisi käsittääkseni äärimmäisen vaikea pysyä valtahierarkioista vapaana.

Valtahierarkioiden puuttuessa ei ilmeisesti olisi mitään tahoa, joka valmistaisi ja takaisi rahaa, luottokortteja tai muita vaihdon välineitä, joten anarkia olisi ilmeisesti tavaran ja palveluiden vaihtoon perustuva vaihdantatalous. Ne, joilla ei olisi tarjota mitään vaihdettavaa, keräisivät ja metsästaisivät elantonsa itse ja valmistaisivat vaatteensa ja asumuksensa itse.

Teiden, sähkö-, vesi- tai tietoliikenneverkkojen rakentaminen ja ylläpitokin lienee melko vaikeaa ilman mitään valtahierarkioita, mutta tuollaistahan ihmisten elämä on joskus muinaisella ajalla ollut, joten kyllä se ilmeisesti voisi toimia sillä edellytyksellä, että ihmiset haluaisivat tuollaista elämää elää.

Koko vastaus perustuu ihan vain omaan pohdiskeluuni, joten korjatkaa toki, jos korjattavaa on.

Kommentit (0)

Vastauksesi