Voinko vaatia isyyden tunnistamista?

Voinko vaatia isyyden tunnistamista?

Olen syntynyt 1970.Äitini ja isäni eivät olleet naimisissa. Isäni maksoi aikoinaan elatusmaksuja.Kun olin pieni tehtiin isyystutkimukset. Mutta nyt on käynyt ilmi että isäni ei ole viralisesti isäni (maistraatissa tiedostossa ei ole isän tietoja).Voiko viellä vaatia isyyden tunnistamista ? En usko että isäni suostuu vapaaehtosesti.

2 vastausta

Hieman kummallista, ettei maistraatissa ole tietoja isästäsi, jos isyystutkimus on kertaalleen tehty ja hän maksoi myös elatusmaksuja. Voit kuitenkin edelleen vaatia isyyden tunnustamista ja vaatia isyystestin tekemistä ellei vanhaa testitulosta todellakaan löydy. Tuomioistuin tai lastenvalvoja voi määrätä tutkimuksen tehtäväksi ja näinollen isyystestiin on pakko mennä. Testistä kieltäytyminen johtaa uhkasakkoihin ja "Jos on todennäköistä, ettei tutkittava tai hänen laillinen edustajansa uhkasakosta huolimatta noudata 11 §:n 2 momentissa tarkoitettua tutkimusmääräystä, tuomioistuin voi uhkasakon asettamisen sijasta määrätä, että tutkittava on tuotava näytteen ottamiseen ja että näyte saadaan ottaa vastoin hänen tai hänen laillisen edustajansa tahtoa.Tuomioistuimen annettua 2 momentissa tarkoitetun määräyksen poliisi on velvollinen antamaan näytteen ottamiseen tuomista ja näytteen ottamista varten tarvittavaa virka-apua." (Laki oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta 11§-12§)

Lisätietoja prosessista löytyy mm. THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) sivuilta.

Kommentit (0)
05.05.201413:04
79863
78

"Kanneperusteinen isyyden vahvistaminen taas on lähtökohtaisesti mahdollista vain isyyslain voimassa ollessa (1.10.1976 jälkeen) syntyneiden lasten osalta. Ennen 1.10.1976 syntyneen lapsen osalta kanne olisi tullut nostaa viimeistään 1.10.1981. Sen jälkeen kanneaika on normaalitapauksessa lähtökohtaisesti vanhentunut."

Minulla ei tosin ole pätevyyttä lakitekniseen neuvontaan, joten varmista asia lakimiehiltä. Ja onhan Korkein Oikeus joissakin tapauksissa antanut poikkeusluvan. 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi