Voinko lukea podcastissa nettivideon tekstin kokonaisuudessaan "reilun käytön" nimissä?

Voinko lukea podcastissa nettivideon tekstin kokonaisuudessaan "reilun käytön" nimissä?

Haluaisin kaikille avoimessa ilmaisessa podcastissa lukea Arvostettu -facebooksivuston tuottamien videoiden tekstit sellaisenaan ja kommentoida niitä. Voinko toistaa videoiden tekstin reilun käytön (fair use) nimissä, mikäli tekstin kommentointi on keskeinen sisältö ja mikäli kerron mistä teksti on peräisin?

Vastaus

Alkuun on taas todettava, ettei kysy.fi kykene täysin vastaamaan oikeudellisiin kysymyksiin. Tekijänoikeuteen liittyvät asiat ovat usein varsin konstikkaita. Verkkosisällöt ja sosiaalinen media luovat tähän vielä omat haasteensa.

Arvostettu.com esittelee itsensä uutis- ja mediasivustoksi: "Tarjoamme sinulle arvostettuja videoleikkeitä, kuvia ja tarinoita, joita haluat lukea, katsella ja jakaa sosiaalisissa medioissa." Lähtökohtaisesti se siis toivookin, että aineistoa jaetaan edelleen. Näkyvyyden tavoitteena on ehkä saada mainostuloja sivustolle. Palvelun takana on Noted Media AB, joka ilmoittaa osoitteekseen Ruotsin Bureån. Yhteystiedoista löytyy myös sähköpostiosoite, josta voinee kysyä apua ongelmatilanteissa. Jostakin nämä kuvat ja jutut ovat peräisin. Alkuperää ei Arvostettu näyttäisi mainitsevan.

Aikamoiselta kierrätykseltä tämä kaikkinensa jo tuntuu. Sitaattioikeuden rajoissa voisit todennäköisesti lainata näitä tekstejä. Siteerausoikeus on tekijänoikeuden rajoitussäännös, joka mahdollistaa hyvän tavan mukaisen lainauksen. Sitaatti on suora lainaus julkaistusta teoksesta. Lainatun tekstin tulisi jollakin tavalla havainnollistaa omaa tekstiä. Jos omat kommentit ovat keskeinen sisältö, voisi tämä ehto täyttyä. Ja jos tosiaan mainitset tekstin alkuperän, niin ongelmaa ei liene. Tämä on siis vastaajan amatööritulkinta, varmistaa voisi tekijänoikeuksia tuntevalta taholta.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi