Voinko käyttää internetistä ladattua tai kaapattua kuvaa ei-kaupalliseen internetlevitykseen?

Voinko käyttää internetistä ladattua tai kaapattua kuvaa ei-kaupalliseen internetlevitykseen?

Olen aloittamassa musiikintekoa ja ajattelin suunnitella omia albumin kansikuvia, jotka tekisin itse. Ajatuksena on, että käyttäisin osana kansikuvia internetistä ladattuja kuvia tai kuvakaappauksia internetissä olevista kuvista ja videoista. Kyseessä olisi ei-kaupallinen käyttö, koska tekemäni musiikki tulisi internettiin ilmaiseen jakeluun. Olen etsinyt tietoa ympäri internettiä tekijänoikeuksista ja fair use käytöstä, mutta ajattelin nyt kysyä suoraan asiantuntijalta.

Vastaus
20.03.201313:44
1299
44

Kehoittaisimme tutkimaan Kuvaston ohjeistuksiin. Tässä ote niistä liittyen kuvankäsittelyyn:
"Tekijän yksinomainen oikeus käsittää myös oikeuden määrätä teoksen muuttamisesta ja muuntelemisesta. Teoksen muuntelu ei siis poista alkuperäisen tekijän oikeuksia vaan muunnelman valmistamiseen on saatava tekijän lupa. Muuntelija voi saada tekijänoikeuden teoksen uuteen muotoon, mutta hänellä ei ole oikeutta määrätä siitä tavalla joka loukkaa tekijänoikeutta alkuperäisteokseen. Jos tekijä on teosta vapaasti muuttaen saanut aikaan uuden ja itsenäisen teoksen, ei hänen tekijänoikeutensa riipu oikeudesta alkuperäisteokseen."

Jos haluat käyttää tekijänoikeusvapaata kuvamateriaalia, kannattaa tutustua internetin public domain -kuvasivustoihin. Wikipedian artikkelissa on kattava listaus sivustoista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Public_domain_image_resources

Kannattaa varmistaa kuvan käyttöoikeudet kunkin kuvan yhteydessä. Esimerkiksi wikipediassa käytetyissä kuvissa on maantieteellisiä rajoituksia.

Kommentit (0)

Vastauksesi