Voinko julkaista luvatta tontillani liikkuvan henkilön kuvat netissä tai muualla?

Voinko julkaista luvatta tontillani liikkuvan henkilön kuvat netissä tai muualla?

Voinko julkaista esim. riistakameralla kuvatun luvatta tontillani liikkuvan henkilön kuvat netissä tai muualla? Mitä oikeuksia minulla on kuviin, jotka olen ottanut omalla tontillani?

Vastaus

Me kirjaston vastaajat emme ole laintulkinnan asiantuntijoita, joten emme pysty vastaamaan pätevästi laillisuutta koskeviin kysymyksiin. Jos haluat asiantuntevampaa laillisuusarviointia, kehotan kääntymään laintulkinnan ammattilaisten puoleen. Tässä tapauksessa vaikuttaisi siltä, että poliisi olisi joka tapauksessa se taho, jonka puoleen kääntyä, jos kyse on esim. kotirauhan häirinnästä. Seuraavassa on muutamia irrallisia poimintoja Tietosuojavaltuutetun ja Turvallisuusalan neuvottelukunnan oppaista. Niihin kannattaa tutustua, jos kameravalvontaan liittyvistä laintulkinnasta haluaa tietää enemmän.

Kuvaamiseen ja kuvien julkaisuun liittyy ainakin henkilötietolaki ja rikoslaki. Jos henkilö on tunnistettavissa kuvasta, on kyseessä henkilötieto. Tiedä sitten rinnastuuko tässä mainitussa riistakamera valvontakameraan, mutta kameravalvonnassa on kyse samalla henkilörekisterin pitämisestä ja siinä tulee ottaa laki huomioon. Tietosuojavaltuutetun julkaisun mukaan tällöin tulee huomioida henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuus, mikä tarkoittaa muun muassa, että kuvia ei tule säilyttää kauemmin kuin on ”alkuperäinen käyttötarkoitus”. "Samassa julkaisussa todetaan kuitenkin esimerkiksi, että ”Kotirauhan piirissä, ts. kodin ja oman pihapiirin alueella tapahtuva ja siihen kohdistuva kameravalvonta jäänee tavanomaisena yksityisenä tarkoituksena henkilötietolain soveltamisen ulkopuolelle." Verbin jäädä potentiaalimuodon käyttö kertoo, että viranomaisillakin valokuvaamiseen liittyvien laintulkintojen tekeminen on vaikeaa ja voi olla, että tapaukset ratkaistaan lopullisesti vasta tuomioistuimissa.

Kameravalvonnassa voi syyllistyä myös salakatseluun, mikäli kuvaaminen tapahtuu esim. kotirauhan piiriin kuuluvalla alueella, kuten kotipihalla. Alueella luvallisesti liikkuvien henkilöiden tulisi mahdollisesti tietää kameravalvonnasta ja antaa suostumuksensakin kuvaamiseen (tässäkin asiasta kannattaa tutustua lähdetiedoissa mainittuihin oppaisiin tai kysyä lakiasiantuntijoilta). Tietosuojavaltuutettu neuvoo laittamaan ”näkyvälle paikalle, esimerkiksi sisäänkäyntien yhteyteen tallentavasta kameravalvonnasta kertova tiedote. Samoin siinä tulisi olla informaatiota järjestelmän ylläpitäjästä sekä tämän yhteystiedot.” Turvallisuusalan neuvottelukunnan Kameravalvontaopas sanoo alueella luvatta liikkuvien kuvaamisesta, että "Kameravalvonta on sallittu, kun kotirauhan suojaamassa paikassa tarkkaillaan oikeudettomasti paikassa oleskelevaa. Kameravalvonta ei saa ulottua omilta yksityisiltä piha-alueilta naapurien kotirauhan piiriin."

Kuvien julkaisussa ainakin kannattaa olla varovainen, sillä siinä voi syyllistyä rikoslaissa määriteltyyn kunnianloukkaukseen. Oikeusasiantuntijat kommentoivat vuosi sitten medialle myymälävaraskuvien julkaisua ja sanoivat, että ”kyseessä voi olla kunnianloukkaus, jos kuvan yhteydessä on selvästi esitetty väite henkilön syyllisyydestä, eikä väitteen tueksi pystytä esittämään riittäviä perusteita”. Sanottiin myös, että vaikka tekijä paljastuisi rikoksen tekijäksi, kyseessä voi silti olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

Kommentit (0)

Vastauksesi