Voiko viimeisillään raskaana oleva lintu lentää?

Voiko viimeisillään raskaana oleva lintu lentää?

Kysymys tähtää tietenkin siihen, että onko ihmisen tai muun kohteen mahdollista saada taivaalta munayllätys päällensä, jos tipun perätiviste vuotaa.

Vastaus

Lintu ei ole nisäkäs, eikä se nisäkkään tapaan voi olla "viimeisillään raskaana". Munat kehittyvät naaraan lisääntymiselimistössä yksi kerrallaan. Pesimäkauden alussa pieni osa naaraan munasarjoissa olevista munasoluista alkaa kypsyä ja niihin kertyy ruskuaista. Munanjohtimessa edetessään ruskuaisen ympärille kehittyy valkuainen. Sen jälkeen valkuaisen ympärille muodostuvat kuorikalvot. Viimeinen vaihe, kalkkia sisältävän kuoren rakentuminen on pisin. Varpuslinnulla munan matka ovulaatiosta pesän pohjalle kestää noin vuorokauden. Ne munivat yhden munan päivässä. Seuraavan munan kehittyminen alkaa kun edellinen on munittu.

Muniva lintu liikkuu ja lentää munintakauden aikana. Se tarvitsee paljon syötävää ja koiras saattaa auttaa sitä ravinnon saannissa. Olisi hyvin epätodennäköistä, että lintu ei asettuisi munimaan pesään. Hormonitoiminta säätelee pesimisen alkamista ja munimisen ajoitus sujunee naaraalta luonnostaan.

Kommentit (0)

Vastauksesi