Voiko Suomessa olla ilman sosiaaliturvatunnusta?

Voiko Suomessa olla ilman sosiaaliturvatunnusta?

Vastaus

Sosiaaliturvatunnusta kutsutaan nykyisin henkilötunnukseksi, sellaisen saa jokainen joka asuu Suomessa pysyvästi tai ainakin pitkäaikaisestii. Henkilötunnuksen saa automaattisesti jokainen Suomessa syntynyt Suomen kansalainen. Ulkomailla syntynyt Suomen kansalainen saa tunnuksen, jos vanhemmat pyytävät maistraattia rekisteröimään lapsen Suomen henkilötietojärjestelmään. Myös maahanmuuttajat saavat henkilötunnuksen samalla, kun maistraatti rekisteröi heidät Suomen henkilötietojärjestelmään.  Esimerkiksi turvapaikan hakijat saavat henkilötunnuksen, kun heille myönnetään turvapaikka. EU-maiden ulkopuolelta muuttavat tarvitsevat oleskeluluvan saadakseen henkilötunnuksen. EU-maiden kansalaiset eivät tarvitse erillistä oleskelulupaa, henkilölökortin lisäksi he tarvitsevat EU-kansalaisen rekisteröintitodistuksen. Joissain tapauksissa rekisteröinnin voi maistraatin sijasta hoitaa verottaja.

Suomessa voi asua lyhytaikaisesti ilman suomalaista henkilötunnustakin. Esimerkiksi monet ulkomaalaiset opiskelijat asuvat Suomessa ilman henkilötunnusta. Henkilötunnusta tarvitaan kuitenkin esimerkiksi eläkkeiden, opintorahan  ja muiden kansalaisille tarjottavien etuuksien hakemisessa. Ilman henkilötunnusta Suomessa ei voi avata esimerkiksi pankkitiliä tai asioida muutenkaan pankissa.  Myös palkkoja ja palkkioita maksettaessa tarvitaan henkilötunnusta. Ihminen ei siis voi tehdä palkallista työtä ilman henkilötunnusta, sillä  verotettavat tulot palkkiot ja maksut edellyttävät henkilötunnusta.

Asiakas, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta voi kuitenkin saada esimerkiksi väliaikaisen kirjastokortin. Väliaikainen kirjastokortti on voimassa vuoden, jonka jälkeen se voidaan joko uusia tai muuttaa pysyväksi, jos asiakas on vuoden aikana saanut henkilötunnuksen. Esimerkiksi terveyskeskuksissa asiointi ja muut julkiset terveyspalvelut (kiireistä ensiapua lukuunottamatta) edellyttävät henkilötunnusta.

Kommentit (0)

Vastauksesi