Voiko sikiö tukehtua lapsiveteen kohdussa?

Voiko sikiö tukehtua lapsiveteen kohdussa?

Jos kerta sikiö juo lapsivettä kohdussa, niin eikö lapsivettä voi mennä sitten keuhkoihinkin? Vai onko keuhkot veden täyttämät myös?

2 vastausta

Sikiön verenkierto on toisenlainen kuin syntymän jälkeen. Happi ja ravinto kulkeutuvat sikiön verenkiertoon äidin verestä istukan kautta. Keuhkot aktivoituvat vasta kun napanuora katkaistaan ja hapensaanti istukan kautta päättyy. Ensimmäisen hengenvedon yhteydessä lapsen keuhkoihin virtaa verta ja keuhkot alkava toimia.

Tästä lisätietoa sikiöaikaisesta verenkierrosta:
http://www.sydanlapsetja-aikuiset.fi/tietoa-sydanvioista/sikioaikainen-verenkierto

Kommentit (0)
08.06.201717:28
70768
42

"Kaikilla vauvoilla on syntyessään sukellusrefleksi, joka sulkee hengitystiet silloin, kun vauva on veden alla. Sukellusrefleksi häviää noin kahdeksan kuukauden iässä."

Myös ennen syntymää tuo sukellusrefleksi sulkee hengitystiet ja sikiö saa hapen verenkierron kautta. Sikiön keuhkot eivät siis ole täynnä lapsivettä vaan ovat tyhjät (ei niissä myöskään ilmaa ole ennen ensiparkaisua).

Kommentit (1)
Sikiön keuhkot eivät ole täysin tyhjät, vaan nissä on nestettä ja sikiö selvästi "... Sikiön keuhkot eivät ole täysin tyhjät, vaan nissä on nestettä ja sikiö selvästi "harjoittelee" hengitystä sen nesteen avulla. Aikaisemmin luultiin että kyse on sikiövedestä, mutta nyttemmin on saatu selville että keuhkoneste ei ole sikiönestettä, vaan ihan eri juttu. Sukellusrefleksi siis tosiaan pitää nämä nesteet erillään toisistaan, vaikka sikiö nielee sikiönestettä.
8.6.2017 18:35 Telttu Ella 16145

Vastauksesi