Voiko sen jotenkin erottaa tai saada selville, onko lasiesine aitoa värillistä lasia vai värjätty?

Voiko sen jotenkin erottaa tai saada selville, onko lasiesine aitoa värillistä lasia vai värjätty?

Hinta tietysti kertoo jotain, mutta onko muita suuntaa-antavia tekijöitä, joista voisi päätellä?

Vastaus

Fiskarsin Kuluttajapalvelusta annettiin seuraavia neuvoja lasin värien arviointiin:

" Paras keino on,jos voi yrittää hiukan raaputtaa näkymättömästä paikasta, esimerkiksi pohjasta. Tällöin raaputuskohdan läpi näkyy kirkasta, olettaen, että väri on vain yhdellä puolella. Yleensä maalatuissa väri on ulkopuolella, mutta on muutamia tekniikoita, joilla väri saadaan sisäpintaankin. Raaputukseen kannattaa käyttää hienoa hiomapaperia, että voi varmistua raaputtaneensa pintaa.

Jos kappale on mahdollista rikkoa, voi todeta värin olevan vain pinnassa, kun katsoo hajonneen pinnan läpi. Tällöin kyseessä on maalattu.

- Jos katsoo kappaleen paksuja kohtia, voi myös erottaa kerroksellisuuden lasissa. Esimerkkinä Iittalan Aalto-vaasi, jossa joskus pohjasta erottaa kirkkaan kerroksen, mutta koska väri on sisällä alkaa väri keskeltä pohjaa, eikä kummastakaan reunasta. Tällöin voi päätellä, että kappale ei ole maalattu.

- Olettaen, että väri on ulkopinnassa, voi tutkia pintaa tarkkaan. Yleensä maalatuissa pinta on hieman samea ja epätasainen, varsinkin huonolaatuisissa laseissa. Myös pieniä maalipisteitä tai roiskeita voi olla siellä täällä. Mutta nämä ovat todella pieniä yksityiskohtia, joten pitää keskittyä todella paljon.

- Maalattu on usein, mutta ei aina, vähän samea. Nykytekniikoilla on kyllä todella kirkkaitakin olemassa."

 

Kommentit (0)

Vastauksesi