Voiko sellainen henkilö jolla on maidoton ruokavalio syödä tuotetta joka...

Voiko sellainen henkilö jolla on maidoton ruokavalio syödä tuotetta joka...

Vastaus

Jos kyseessä on lääketieteellisin syin perusteltu maidottomuus, tarkkoja ohjeita tulee tiedustella lääkäriltä. Seuraavassa on vain maallikon aihetta koskevaa yleistä tarkastelua.

Maitohappo (C3H6O3 eli 2-hydroksipropaanihappo, rakennekaava CH3CHOHCOOH) on karboksyylihappo. Sitä vastaava anioni on laktaatti ja sen suolat laktaatteja kuten esimerkiksi natriumlaktaatti (C3H5NaO3). Maitohappomolekyylillä on kaksi optisen isomerian rakennetta: D-maitohappo eli (-)-maitohappo ja L-maitohappo eli (+)-maitohappo. Nämä molekyylit ovat toistensa peilikuvia]]. D-maitohappo kiertää tasopolarisoidun valon värähdystasoa myötäpäivään ja L-maitohappo vastapäivään.

D-maitohappoa on esimerkiksi hapankaalissa sekä hapanmaitotuotteissa kuten piimässä ja jogurtissa. Sitä muodostuu maitohappokäymisessä, jossa maitohappobakteerit muuttavat hiilihydraatteja, esimerkiksi maidon laktoosia maitohapoksi.

Maitohappobakteerivalmisteet sinänsä voivat olla maidottomia ja laktoosittomia.

Käsittääkseni maidotonta ruokavaliota noudattava henkilö voi siis käyttää ym valmisteiden lisäksi mm hapankaalia muttei esim piimää ja jogurttia. Ohjeita maidottomaan ruokavalioon saat googlaamalla esim hakusanoilla Maidoton ruokavalio ruoka.

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Maitohappo
http://www.pedersorenapteekki.fi/epages/OVA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/...

Kommentit (0)

Vastauksesi