Voiko sakkojen seurauksena määrätty ajokielto johtaa tilanteeseen jossa "ne bis in idem" - kaksoisrangaistavuuden kielto tulisi kysymykseen?

Voiko sakkojen seurauksena määrätty ajokielto johtaa tilanteeseen jossa "ne bis in idem" - kaksoisrangaistavuuden kielto tulisi kysymykseen?

2 vastausta
19.11.201313:21
85055
105

Kyseessä ei ole "double jeopardy" vaan yhdestä rikoksesta on annettu yksi rangaistus, josta osa on sakkoa ja osa on ajokieltoa. Samalla lailla kuin esim murtovaras voi saada sakkoa (tavallaan korvaus varastetusta tavarasta) ja ehdollista (rangaistus itse rikoksesta).

Double jeopardy koskee tapauksia joissa yhdestä rikoksesta määrättäisiin myöhemmin toinen rangaistus. Tämäkin käytäntö vaihtelee maittain, mutta esim USAssa ei voida antaa myöhemmin kovempaa rangaistusta vaikka esiin tulisi uusia todisteita. Ellei sitten kyetä jollain syyllä saamaan kokonaan uutta "casea" (esim toinenkin murha). 

Kommentit (0)
26.11.201315:50
4266
39

Sakko ei ole murtovarkaalle "tavallaan korvaus varastetusta tavarasta", rikosvahinkokorvaukset ovat ihan eri asiansa.

Siinä kyseessä on oheissakko (oikeammin "ehdollisen vankeuden ohessa tuomittu sakko"), joka määrätään silloin, kun ehdollinen vapausrangaistus katsotaan liian lieväksi tuomioksi. Oheissakko on ehdoton, eikä siis riipu siitä, tuomitaanko ehdollista vankeusrangaistusta joskus täytäntöönpantavaksi vai ei.

Ajokieltoon sovelletaan samantapaista käytäntöä. Ajokielto voi napsahtaa useammastakin syystä, esim. toistuvista rikkeistä, rattijuopumuksesta, vakavasta piittaamattomuudesta jne. Jos poliisi katsoo kuljettajan liikenteelle vaaralliseksi, hänet määrätään ajokieltoon. Pitää myös muistaa, että ensisijainen seuraamus lain rikkomisesta näissä tapauksissa on ajokielto, ei sakko. 

Nämä linkit avaavat asiaa ehkä parhaiten:

Kommentit (0)

Vastauksesi