Voiko ruusuaitaa leikata alas syksyllä?

Voiko ruusuaitaa leikata alas syksyllä?

Vastaus

Pääsääntöisesti ruusut leikataan keväällä, mutta valamonruusu täytyy leikata syksyllä, koska se kasvaa edellisvuoden versoista. Jos valamonruusun leikkaa keväällä, saattaa olla, ettei se kuki ollenkaan.

Kestävät pensasruusut eivät vaadi paljon leikkaamista. Vahvimpiin oksiin jätetään neljä, viisi silmua. Paras leikkausaika on kovimpien yöpakkasten mentyä. Silloin nähdään myös, miten ruusut ovat talvehtineet. Leikkauskohta ei saa olla aivan silmun vieressä, koska silmu voi vaurioitua. Ylitiheitä pensaita kannattaa harventaa tautien ehkäisemiseksi.

Valamonruusu
Valamonruusu on kiinnostava nimensä puolesta. Sen suomalainen nimi ei kuitenkaan viittaa Valamon luostariin, vaan se on muunnos ruotsalaisesta vallmoros –sanasta, joka tarkoittaa unikkoruusua. Vallmoros taas tulee ranskan kielen sanasta ’Rose Pavot.’

Latinalaiselta nimeltään valamonruusu on ’Splendens’. Se on suomalaisille tuttu ja tärkeä perinneruusu, kestävä ja komeakukkainen. Valamonruusun alkuperästä on esitetty erilaisia arvauksia ja teorioita; saattaa olla, että se on alkuperältään keskieurooppalainen. Ruotsissa vastaava ruusu tunnetaan lajikenimellä ’Frankfurt.’ Valamonruusua arvellaan olevan useita eri ruusukantoja eri puolilla Suomea, mutta ilmeisesti niissä on hyvin vähän eroja, muun muassa pensaan korkeudessa ja kukan värisävyssä.

Valamonruususta saa hyvän aidanteen ja se kasvaa yli kaksi metriä korkeaksi. Siitä saa myös näyttävän yksittäisen pensaan. Kukkia tulee runsaasti kesä-heinäkuun vaihteessa, ja ne ovat suuria ja karmiininpunaisia. Kukinnan jälkeen ilmestyvät isot oranssit kiulukat. Valamonruusun ainoa haittapuoli on se, että rusakotkin tykkäävät niistä. Ruusut maistuvat varmasti myös rusakon pienemmille sukulaisille
eli citykaneille.

Suomalaisen ruusuharrastuksen Grand Old Man

Suomalaisen ruusuharrastuksen promoottori ja puuhamies oli puutarha-arkkitehti Bengt Schalin, joka toimi Helsingin kaupunginpuutarhurina vuosina 1946-57. Schalin istutti muun muassa suuret määrät pensasruusuja.

Schalinilla oli 2000 kasvilajin puutarha Kirkkonummen Jorvaksessa; ruusuja siellä oli 150 lajia. Schalin kirjoittaa kirjassaan Koristepensaista kauneimmat:
”Tuskin mikään kukka on kansanomaisempi kuin ruusu. Sitä ovat kaikkien aikojen runoilijat ylistäneet, maalarit kuvanneet. Se on kauneudellaan ja tuoksullaan sulostuttanut ihmiskunnan elämää aivan sen alkuajoista asti.”

Helsingin Talvipuutarha on tunnettu upeista ruusuistaan. Ruusuja voi käydä ihastelemassa myös Meilahden arboretumissa, jossa on yli sadan lajin kokoelma vanhoja ja harvinaisia ruusuja. Paras kukinta-aika on kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Meilahden arboretum sijaitsee Paciuksenkadun, Meilahdentien ja Pikku-Huopalahden välisellä alueella. Siinäpä hyvä retkipaikka ensi kesäksi!

Nyt syksyllä, talven tullen on hyvää aikaa suunnitella tulevan kevään puutarhatöitä ja lukea vaikkapa ruusukirjoja, joita saa pääkaupunkiseudun HelMet –kirjastoista ja muista kirjastoista ympäri Suomen.

Lähteet:
Pirjo Rautio: Suomen ruusut. Otava. 2009.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1895618?lang=fin
Bengt Schalin: Koristepensaista kauneimmat. 1953.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1500820?lang=fin
Suomalainen ruusukirja. Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ; [värikuvat: tekijät] ; [piirrokset: Peter Joy, .. Kalevi Tegel]
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb1899015?lang=fin
Verkkolähteet:
http://www.kotipuutarhuri.com/puutarhan-vuosi/kevat
www.suomalainentaimi.fi
Talvipuutarha:
http://www.hel.fi/hki/HKR/fi/Viheralueet/Talvipuutarha/Ruusutarha
Meilahden arboretum:
http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Viheralueet?urile=hki:path:...

Kommentit (0)

Vastauksesi