Voiko rikemaksun vaihtaa sakoiksi?

Voiko rikemaksun vaihtaa sakoiksi?

Näiden uusien korotusten jälkeen, mahdollinen virhe ajoneuvolla tulisi rikemaksuna (tuloillani 530€/kk) monessa tilanteessa suuremmaksi kuin sakko. Terveisin, Henri

Vastaus

Termiä rikemaksu ei liikennerikkomusten yhteydessä tunneta. Kyseessä on joko sakko tai rikesakko. Rikesakko on euromäärältään kiinteä sakkoa lievempi varallisuusrangaistus. Se sijoittuu ankaruudeltaan mitattuna poliisimiehen huomautuksen ja päiväsakkorangaistuksen välille. Rikesakkorikkomukset on määritelty rikoslain 2 a luvun 9 §:ssä ja rikesakkorikkomuksista annetussa asetuksessa.

Päiväsakkoja määrätään lukumäärältään sitä enemmän, mitä moitittavammasta teosta on kysymys. Päiväsakkojen lukumäärä harkitaan aina tapauskohtaisesti. Yhden päiväsakon rahamäärään vaikuttavat tuomitun ansiotulot ja varallisuus. Pienin päiväsakko on kuitenkin aina 6 euroa.

Tekemästäsi liikennerikkeestä riippuu saatko rikesakon vai päiväsakkoja. Näitä rangaistuksia et voi vaihtaa keskenään.

Rikesakkoja korotettiin edellisen kerran viime vuoden syksyllä. Hallitus aikoo korottaa sakkorangaistusten tasoa uudelleen keväällä 2016. Päiväsakkoja korotettaisiin esityksen mukaan noin kaksinkertaisiksi. Rikesakko nousisi 25 prosenttia.

Kommentit (0)

Vastauksesi