Voiko raidan keloutumista nopeuttaa?

Voiko raidan keloutumista nopeuttaa?

Pihallamme kasvaa kohta pystyynkuollut raita. Voiko sen saada keloutumaan ja jos voi, niin onko jotain tapoja nopeuttaa prosessia? Onko joitan asioita, mitä kannattaisi ottaa huomioon?

Vastaus

Lähetin kysymyksen edelleen Suomen metsämuseoon, Lustoon. Museoisäntä vastasi kysymykseen näin:

"Kiitos kysymästä, tässä pieni vastaus:
 
Lehtipuiden keloutuminen on mielenkiintoinen prosessi seurata mutta hankala hallita. Raita kannattaa säästää ehdottomasti kelopuuna tai maapuuna, jos siihen on puun syntysijoilla mahdollisuus. Lahoava raita on erittäin arvokas luonnon monimuotoisuuden kannalta. Kuolevaan puuhun tulee varsin nopeasti hyönteisiä, sieniä, kääpiä, tikkoja jne. Raitapökkelöä on erinomaisen mukava tarkkailla ja vaikkapa kirjata muistiin uusia eliölajeja ja näiden seurannaisia, mitä pökkelöön ilmestyy. Olen jättänyt omaan kotipihaan pellon laidalle muutaman kuolleen lepän ja niissä on vieraillut tikkoja ruokailemassa talvisin jo 15v ajan.
 
Raidan kannattaa antaa kuolla hitaasti ja rauhassa. En lähtisi nopeuttamaan prosessia millään konstilla. Puu kestää pystyssä kunnes sen tyvi alkaa maan kosteuden ja lahottajien toimesta pehmetä. Tätä puun normaalia lahoamista ei voi estää, eikä tarvitsekaan. Siihen menee kuitenkin varsin pitkä aika, muutamasta vuodesta vuosikymmeniin, riippuen maaperän kosteudesta ja muista ympäristötekijöistä. Mitä kuivempi ja suojaisampi puun kasvupaikka on, sitä pitempään puu ja lopuksi sen kaatunut runko säilyvät ravintolähteenä ja suojana muille. Lehtipuussa kuoleminen alkaa yleensä latvasta, joka alkaa lehdettömänä kuivua ja putoilee pätkä kerrallaan pois.Tyvi voi elää vielä pitkäänkin. Puu kuitenkin lahon etenemisen myötä heikkenee ja kuolee pikkuhiljaa. Tässä vaiheessa voisi viereen istutaa uuden raidan, ellei kantovesoista jo lähde uusia alkuja.
 
Kelopuiden ongelmana asutuksen lähellä ovat putoilevat, painavat oksat, jotka ovat pudotessaan vaarallisia pihojen, rakennusten, polkujen tai leikkipaikkojen lähellä. Suuri raita painaa helposti useita satoja kiloja ja jälki sen mukaista. Yleensä kova tuuli tai vasta satanut raskas nuoskalumi katkovat isojakin latvoja tai oksia lahopuista. Kannattaa myös mitata, minne saakka puu kaatuessaan ylettyy tekemään vahinkoa.
 
Yhtä kaikki, on hienoa jos kysyjällä on mahdollisuus säästää kuoleva raita lahopuuksi ja ravinnoksi metsän eläville sekä virkistykseksi meille metsän ystäville.
 
Mukavaa syksyä kirjastoon, terveisin Eero"
 
Museoisäntä, Mti
Lusto - Suomen Metsämuseo
 
 
 
 
 
 
Kommentit (0)

Vastauksesi