Voiko puna-vihersokeutta korjata ja mitkä kaikki ammatit ovat "off limits" jos...

Voiko puna-vihersokeutta korjata ja mitkä kaikki ammatit ovat "off limits" jos...

Voiko puna-vihersokeutta korjata ja mitkä kaikki ammatit ovat "off limits" jos sinulla sellainen on?
Itse haluaisin poliisiksi tai liikennelentäjäksi opiskella, onko mitään mahdollisuuksia?

3 vastausta

Eräs verkkoklinikalla vastaavanlaiseen kysymykseen vastannut silmätautien erikoislääkäri toteaa yksiselitteisesti: värinäköä ei voi korjata. Mutta tämä on asia, josta kannattaa ehdottomasti keskustella lääkärin kanssa kasvokkain. Nimittäin:

Synnynnäinen värisokeus tarkoittaa sitä, ettei joku näe ollenkaan – tai melkein ollenkaan – jotain väriä. Silloin verkkokalvossa olevat tappisolut, jotka reagoivat tietyn väriseen (punaiseen, vihreään, siniseen) valoon, toimivat äärimmäisen huonosti. Käytännössä esimerkiksi puna-vihersokea ei erota lainkaan, onko väri vihreä vai punainen. Yksi tai useampi tappityyppi voi myös toimia ”vain” puutteellisesti, jolloin eri värien ja varsinkin niiden sävyjen erottaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Silloin puhutaan värinäön heikkoudesta. Harvinaisissa tapauksissa kaikki tappisolut puuttuvat, jolloin henkilö näkee vain valkoisen, harmaan ja mustan maailman.

Joillakin aloilla on kansainvälisesti määritellyt vaatimukset, joiden mukaan on ihan Valtioneuvoston asetuksilla ja päätöksillä määrätty kriteerit Suomessakin. Vaatimukset on asetettu turvallisuussyistä. Normaalia värinäköä vaaditaan ilmailussa, raideliikenteessä, merenkulussa, (lähes poikkeuksetta) poliisivoimissa ja puolustusvoimissa. Harmillista kyllä, lentäjän ammatti täytyy siis unohtaa, vaikka värinäkösi olisi ”vain” heikko.

Sen sijaan poliisiksi voit ehkä päästä lievästi värivikaisenakin, jos läpäiset täysin virheettömästi Farnsworth Panel D-15 -värijärjestystestin.

Poliisin näkövaatimuksista tarkemmin, myös lomake optikkoa ja silmälääkäriä varten:
http://www.polamk.fi/poliisi/poliisioppilaitos/home.nsf/pages/DDB8C733D4...

Ammatteja, joissa tarvitaan kykyä erotella värejä tarkkaan, on pitkälle toista sataa. Näkövaatimukset on määritelty kokemuksen kautta ja niihin törmää silloin, kun on hakeutumassa koulutukseen tai työhön. Tavallisesti esimerkiksi elektroniikka-, automaatio-, puhelin- ja TV-asentajilta, panostajilta, mastotyöntekijöiltä sekä ammattisukeltajilta edellytetään normaalia värinäköä. Mutta joskus puna-viherviallinen voi kyllä hyvinkin työskennellä turvallisesti ja menestyä sähköasentajana. Maalien, värien, tekstiilien ja tapettien suunnittelijaa saattaa paljonkin haitata huono värinäkö. Kampaajat, kosmetologit, graafiset suunnittelijat, maalarit… tarvitsevat kaikki työssään värejä. Mutta rajoitukset eivät todellakaan ole ehdottomia.

Värinäkövaatimuksista eri ammateissa (lue!):
http://www.tyonako.fi/?nakovaatimukset
http://www.duodecim.fi/dtk/tyt/avaa?p_artikkeli=ttl00650

Kipitä siis ihmeessä tutkimuksiin! Selvitä kunnolla, onko värinäkösi lievästi vai vahvasti viallinen vai oletko kenties täydellisesti sokea tietyille väreille.

Muut lähteet:
http://www.poliklinikka.fi/?page=2792845&qid=4484343
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00347
http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=V%C3%A4risokeus_ja_poikke...
http://www.tyonako.fi/tyonakoseura/V%C3%A4rin%C3%A4k%C3%B6%20ja%20ty%C3%...
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4risokeus
http://www.colourvision.info/varinaon_heikkous/index.html

Kommentit (0)
03.09.201514:13
25438
120

Maallikosta saattaa olla vaikea uskoa tätä, mutta muistan nähneeni tutkimuksen, jonka mukaan arkkitehdeissa on enemmän värisokeita kuin väestössä yleensä. Harmaiden värien vivahteikas käyttö on ollut alalla yleinen vitsailun aihe jo kauan ennen "Fifty Shades of Grey" -kirjaa. Ja ilman huumoriakin on tilaajalle usein tarjottu hankalassa paikassa ratkaisuksi värisävyä "iloinen harmaa".

Kommentit (0)
03.09.201519:11
33763
87

Hyvä Mika, tuota en ole kuullutkaan!

Toisaalta punavihersokeus ei ole ainoa värisokeuden laji - sinikeltasokeus on harvinaisempi - ja on versioita kaikkialta siltä väliltä.Onnea testiin kysyjälle!

Kommentit (0)

Vastauksesi