Voiko porkkanan istuttaa vaikkapa tyhjään maitopurkkiin ja esikasvattaa sitä...

Voiko porkkanan istuttaa vaikkapa tyhjään maitopurkkiin ja esikasvattaa sitä...

Voiko porkkanan istuttaa vaikkapa tyhjään maitopurkkiin ja esikasvattaa sitä ikkunalaudalla sisällä vaikkapa maalis tai huhtikuusta alkaen ja siirtää sen kasvimaalle. Pääseekö näin aiemmin narskuttamaan omia porkkanoita?

Vastaus

Jos istutat porkkanan (samantekevää, istutatko sen sisätiloissa maitopurkkiin vai ulkona kasvimaahan), niin se kasvattaa kyllä uudet lehdet, mutta ei mitään uusia porkkanoita. Porkkanaa kun ei voi kasvattaa istuttamalla vanhoja porkkanoita samalla tavoin kuin perunoita. Koristeellisen lehtitupsun kasvattamiseen taas riittää pelkän porkkanan kannankin istuttaminen.

Sen sijaan voit kyllä ihan hyvin kylvää porkkanan siemeniä vaikka maitopurkkiin tai muuhun astiaan keväällä ja kokeilla, onnistutko pitämään hennot siementaimet hengissä siihen asti, kunnes ne voi siirtää ulos. Esikasvattaminen voi olla hauskaa ja mielenkiintoista, mutta epäilen kylläkin, että kovin suurta hyötyä et siitä saa. Ensinnäkin taimet todennäköisesti kuukahtavat sisätiloissa, jossa on niille liian hämärää ja lämmintä ja ilmankosteuskin luultavasti turhan pieni. Jos ne ovat hengissä vielä ulosistutusvaiheessa, ne pitää hitaasti karaista ulkoilmaan, jotta ne eivät kuolisi äkilliseen elinolojen muutokseen. Kun ne lopulta on siirretty ulos, ne jurottavat kasvamatta aikansa, niin että suoraan ulos oikeaan aikaan kylvetyt taimet ovat varmasti pian paljon terhakampia ja suurempia ja tuottavat syötävän kokoisia porkkanoita aikaisemmin kuin suurella vaivalla esikasvatetut sukulaisensa.

Monien siemenestä kylvettävien koristekasvien esikasvattaminen sisällä aikaistaa kyllä niiden kukintaa ja myös osa kasviksista, esim. erilaiset kaalit, kannattaa kylvää sisälle jo keväällä. Istutettavista kasveista taas vaikkapa perunan satoa voi jouduttaa istuttamalla vanhat perunat esimerkiksi paperipusseihin ja esikasvattamalla niitä sisällä muutaman viikon ajan.

Porkkanaa ei siis kuitenkaan kasvateta istuttamalla eikä sen kylvämistäkään sisälle oikein voi suositella, porkkana kun on sen verran kylmänkestäväkin, että ulos kylvämisen voi tehdä varsin varhain kevähällä. Mikään ei kuitenkaan estä yrittämästä esikasvatustakaan!

Kommentit (0)

Vastauksesi