Voiko poliisin liikkuva kamera-auto antaa sakot ja ottaa kuvan kamera-auton itse ollessa liikkeellä?

Voiko poliisin liikkuva kamera-auto antaa sakot ja ottaa kuvan kamera-auton itse ollessa liikkeellä?

esim. moottoritiellä

2 vastausta

Liikennevalvonta-auto käyttää ylinopeutta ajavien kuvaamiseen valvonta-auton peräosaan sijoitettua kameraa. Auto pysäköidään tienvarteen valvonnan ajaksi. Auton etuosan kameraa käytetään esimerkiksi suojateiden, risteyksien ja liikennevalojen noudattamisen valvonnassa. Kaikkia paikalla liikkuvia ei kuvata. Tutka mittaa nopeuden, poliisi varmistaa havainnon ja kuva otetaan vain autoista, jotka ajavat ylinopeutta.

Kamera-autojen käyttö on herättänyt närää autoilijoissa. Poliisin on lain mukaan ilmoitettava automaattikameravalvonnasta etukäteen silloin, kun se on jatkuvaa tai toistuvaa. Kamera-autoista tapahtuvasta valvonnasta ei kerrota etukäteen ja sen vuoksi poliisin toiminnan on epäilty olevan jopa lain vastaista. Autoilija voisi näin ollen riitauttaa ylinopeussakkonsa.

Tällainen tapaus on ainakin kertaalleen tuomittu poliisin hyväksi. Helsingin käräjäoikeudessa tulkittiin, että valvonta oli poliisilaissa säädetyin tavoin jatkuvaa ja toistuvaa. Kyseisessä paikassa poliisi järjesti nopeusvalvontaa keskimäärin 4–7 kertaa kuukaudessa, yleensä kolmisen tuntia kerrallaan. Tällöin se oli säädetyin tavoin jatkuvaa ja toistuvaa, eli siitä olisi pitänyt ilmoittaa etukäteen. Oikeus katsoi kuitenkin, että laittomasti hankinnasta huolimatta kameratallenteen perusteella sai antaa rikesakon. Oikeus ei pitänyt todisteen hankkimistapaan liittyvää oikeudenloukkausta kovinkaan vakavana.

Poliisihallituksen tulkinnan mukaan nopeusvalvonta liikkuvalla kamerakalustolla on laillista eikä siitä tarvitse ilmoittaa etukäteen. Keskustelu aiheesta varmaankin jatkuu.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Alkuperäinen vastaaja pahoittelee! Kysymyksen loppuosa pääsi menemään ohi, kun keskityin vastauksessani muuhun! Kamera-auton valvonta tapahtuu normaalisti auton ollessa pysähtyneenä. Tähän hätään en enää ehdi etsiä lähteitä.

Kommentit (0)

Vastauksesi