Voiko omega kolmosta saada liikaa ja jos voi, niin mitä haittaa siitä on?

Voiko omega kolmosta saada liikaa ja jos voi, niin mitä haittaa siitä on?

Voiko omega kolmosta saada liikaa ja jos voi, niin mitä haittaa siitä on? Monet terveysintoilijat neuvovat ottamaan neljä Möllerin tuplaa päivässä kahden sijaan, olisiko niin syytä tehdä?

Vastaus

Omega-3-rasvahappoja voi ilmeisesti saada liikaa. Suomen Olympiakomitean sivuston mukaan omega-3-valmistetta voi käyttää, vaikka rasvansaanti ruoasta olisikin riittävää. Valmisteen pakkausmerkinnöistä ilmenevien annosteluohjeita ei kuitenkaan pitäisi ylittää. Varsinkaan A-, D- ja E-vitamiineja sisältäviä omega-3-valmisteita ei pidä käyttää liikaa, jotta vitamiinien liikasaannilta vältyttäisiin. Möller Tupla sisältää omega-3-rasvahappoja sekä D-, A- ja E-vitamiineja, joten sitä ei kannata käyttää suosituksia enempää.

Akuutin arkistosta löytyy Turun yliopiston biolääketieteen dosentin Markku Ahotuvan haastattelu, jonka mukaan omega-3-rasvahapot hapettuvat herkästi eli härskiintyvät. Jos niitä saadaan liikaa ilman samaan aikaan saatavia suojaavia tekijöitä eli antioksidantteja, on teoriassa mahdollista, että elimistöön tulee hapetusstressitila. Veren hyytymisprosessit voivat myös häiriintyä, mistä voi olla haittaa sellaisille henkilöille, joilla on muutenkin häiriöitä veren hyytymisessä. Omega-3-rasvahappovalmisteet ovat lisäksi pelkkää rasvaa eli ne sisältävät paljon kaloreita.

http://www.moller.fi/p-8-12-product.aspx
http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus/ravintolisat/
http://yle.fi/akuutti/arkisto2004/021104_d.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi