Voiko olla haamusärkyä, jos joku raaja tai ruumiinosa on puuttunut syntymästä saakka?

Voiko olla haamusärkyä, jos joku raaja tai ruumiinosa on puuttunut syntymästä saakka?

Vastaus

Lääketiedettä koskevat kysymykset vaatisivat oikeastaan pätevyyttä, jota meillä ei ole. Määritelmällisesti aavekipu tarkoittaa särkyä, joka esiintyy raajassa, jota ei enää ole. Tutkimusten mukaan aavekipua voi ilmetä todennäköisemmin, jos amputoitava kehon osa on ollut kivulias jo ennen toimenpidettä.

Syntymästä asti puuttuneen raajan haamukipua ei pitäisi esiintyä. Kuitenkin ainakin yksi havainto tällaisesta kokemuksesta on olemassa. Helsingin Sanomat kertoi uutisessaan 58-vuotiaasta yhdysvaltalaisnaisesta, jolle kehittyi aavekipuja sormiin, joita hänellä ei koskaan ollut. Hänen oikea kätensä oli syntymässä epämuodostunut siten, että siinä oli vain kolme sormea ja surkastunut peukalo. 18-vuotiaana nainen joutui auto-onnettomuuteen, minkä seurauksena hänen oikea kätensä jouduttiin amputoimaan. Tämän jälkeen amputoituun osaan kehittyi haamuraaja, jossa hän tunsi kaikkia viisi sormeaan, joskin tavallista lyhyempinä. Nainen tunsi, että hänen haamusormensa olivat taipuneet luonnottomaan asentoon ja koskettivat toisiaan sormenpäistä. Tila aiheutti sietämätöntä kipua.

Tutkijoiden mukaan tapaus on osoitus siitä, että ihmisen aivoissa on kaava siitä, miltä käsi tuntuu. Tämä "ruumiinkaava" mahdollistaisi raajan tuntemuksen vaikka raaja olisi jäänyt kokonaan kehittymättä.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi