Voiko myyjä määrätä ikärajan?

Voiko myyjä määrätä ikärajan?

Onko laillista asettaa ikärajaa esim kauppaketjun, yms toimesta vaikka energiajuomille tai muule, kun laki ei määrää ikärajoja?

Vastaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Osa kaupoista on alkanut rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille. Kaupoilla on elinkeinonvapauden perusteella oikeus rajoittaa tuotteiden myymistä tietyille asiakasryhmille, mikäli rajoitukset eivät ole syrjiviä. Rajoituksen voi asettaa koskemaan käytännössä mitä tahansa tuotetta. Ikä on sovelias peruste ja energiajuomat voidaan kieltää alle 16-vuotiailta.

Laissa energiajuomien myyntikieltoa nuorille ei vielä ole. Mahdollisesti seuraava hallitus käsittelee esitystä energiajuomien myynnin kieltämisestä alle 15-vuotiaille .

Kommentit (1)
Jos energiajuomien myynti alle 15-vuotiaille kielletään laissa, silloin joudutaan laissa... Jos energiajuomien myynti alle 15-vuotiaille kielletään laissa, silloin joudutaan laissa myös määrittelemään, mikä on energiajuoma. Nykyisinhän sitä nimitystä voi tuotteen valmistaja käyttää tai olla käyttämättä ihan mistä tahansa valmistamastaan juomasta täysin riippumatta sen raaka-aineista. Jos taas kielletään tiettyjen raaka-aineiden määrätyt pitoisuudet ylittävien juomien myynti, niin luultavasti valmistajat keksivät melko nopeasti korvaavia raaka-aineita ja sen seurauksena sitä laissa kiellettyjen aineiden listaa saadaan olla jatkuvasti täydentämässä.
21.12.2018 13:38 Matti Rantanen 5222

Vastauksesi