Voiko mummo tai vaari avata lapsen lapselle pankkitilin ja tallettaa sinne joka...

Voiko mummo tai vaari avata lapsen lapselle pankkitilin ja tallettaa sinne joka...

Voiko mummo tai vaari avata lapsen lapselle pankkitilin ja tallettaa sinne joka kuukausi vaikka 50 euroa siihen asti, kun lapsesta tulee täysi ikäinen. Puuttuuko verottaja asiaan jotenkin?

Vastaus

Soitin verottajalle Perintö- ja lahjaverotuksen palvelunumeroon, joka löytyy verottajan verkkosivuilta www.vero.fi. Ystävällinen asiakasneuvoja kertoi, että pankkitili kannattaa avata lapsen nimiin, sillä jos mummo ja vaari säästäisivät omissa nimissään olevalle tilille rahaa ja antaisivat lahjan kerralla, veroprosentti olisi 10-16% summan suuruudesta riippuen. Lapsen tilille laitettuihin rahoihin verottaja puuttuu vasta jos yhden henkilön antama summa on 4000 euroa tai enemmän kolmen vuoden aikana. Jos annettava summa olisi sen 50 € kuukaudessa, summa jää alle 4000:n euron kolmessa vuodessa, ja on näin ollen se on verotonta. Veropalvelun virkailija kertoi, että tilitapahtumista kannattaa varmuuden vuoksi säilyttää kaikki kuitit ja tiliotteet. Hän myös lisäsi, että eri henkilöiden antamat lahjat lasketaan erikseen. Eli jos mummi ja pappa haluavat laittaa lapsenlapselleen yli 4000 € kolmessa vuodessa, he voisivat molemmat laittaa rahaa vaikka vuorotellen omilta tileiltään.

Alalla oleva iGS-toimituksen tuttu lisäsi tiliasiaan sen verran, että se, kenen nimissä tili on, on tilin pääkäyttäjä. Tämä tarkoittaa sitä, että täytettyään 15 vuotta lapsi saa käyttää tiliään. Jos haluaa tilin pysyvän koskemattomana siihen asti kun lapsenlapsi täyttää 18, tilille kannattaa neuvotella pankin kanssa erilaisia ehtoja. Lisäksi tuttumme kertoi, että sukulaisuussuhteilla ei ole vaikutusta asiaan. On saman tekevää, onko säästötilin avannut mummo, setä vai naapurin Reino. Nyt siis huoletta mummot ja vaarit säästämään lapsenlapsille!

Kommentit (0)

Vastauksesi