Voiko mikroaaltouunilla lämmittäminen vaikuttaa ruoan ravintoarvoihin?

Voiko mikroaaltouunilla lämmittäminen vaikuttaa ruoan ravintoarvoihin?

Vastaus

Tätä on kysytty meiltä aikaisemmin:

(11.03.2010) Tuhoaako mikroaaltouuni ruoasta vitamiinit, flavonoidit ja entsyymit?
Kuten monissa ravintoon liittyvissä aiheissa, suoraa vastausta on vaikea antaa. Mikroaaltouunissa kuumentaminen on nopeampaa ja lämpötilat ovat yleisesti ottaen matalampia kuin perinteisessä keittämisessä tai paistamisessa, joten kuumentamiselle herkät vitamiinit säilyvät mikrolämmityksessä paremmin. Tämä on se perinteinen tieteellinen näkemys asiaan.

Kysymys varsinaisesti kuuluukin, tekeekö mikroaaltouuni ruuan ravintoaineille jotain muutakin kuin mitä ruokaa lämmitettäessä normaalisti tapahtuu? Tässä asiassa luotettavaa tietoa on jo vaikeampi löytää, mielipiteitä sitäkin enemmän. Joitakin yksittäisiä mikroaaltouunin vaikutuksia on tutkimuksissa löydetty, esimerkiksi B12-vitamiinista voi osa muuttua tehottomaan muotoon, mutta pitkälle vieviä johtopäätöksiä ei kannattane vielä tehdä.

Eri ruuanvalmistusmenetelmillä herkkien ravintoaineiden menetykset ovat erilaisia, eikä vertailu niiden välillä ole kovin suoraviivaista. Mikroaaltouunia ei kannata demonisoida, se on vain yksi lämmitysmenetelmä muiden joukossa.

Lisätietoa:
http://www.microbugs.org/showabstract.php?pmid=10554220
http://en.allexperts.com/q/Urban-Legends-3056/Microwave-Ovens.htm

Kommentit (0)

Vastauksesi