Voiko mies rakastua "rumaan" naiseen?

Voiko mies rakastua "rumaan" naiseen?

Vastaus

Tietysti voi. Kokemus osoittaa, että kaikenlaiset naiset saavat kokea rakastumisen kohteena olemisen ilot ja/tai murheet.

Terve synnyttäjä viehättää

Kaikissa kulttuureissa mies katsoo naista "biologisella silmällä", koska hänen on löydettävä terve ja hedelmällinen nainen jälkeläistensä äidiksi. Nainen puolestaan etsii miestä, joka on terve ja lisäksi kykenevä ja halukas elättämään perheen.

Desmond Morris nimittää tällaista viehätysvoimaa biologiseksi kauneudeksi. Siihen kuuluvat ensinnäkin sukupuolen merkit: miehen leveät hartiat, naisen leveä lantio jne. Nuoruuden merkkejä ovat elinvoimaisuus, notkeus, kimmoisuus ja rypytön iho.

Terveydestä kertovat hyvä iho, sutjakka - naisella kurvikas, tiimalasin mallinen - vartalo ja ulkoisten sairauden merkkien puuttuminen. Kasvojen symmetria eli oikean ja vasemman puoliskon samanlaisuus on tärkeä viehätystekijä, jolla katsotaan olevan yhteyttä immuunipuolustuksen vahvuuteen.

Aikakauden ihanne lumoaa

Mies katsoo naista samoin kuin nainen miestä myös "kulttuurin silmällä". Jokaisessa yhteiskunnassa on omat kauneuskäsityksensä, ja itse kukin meistä arvioi tapaamiensa ihmisten ulkonäköä kulttuurinsa standardien mukaan.

Länsimaissa leveälanteinen hyvä synnyttäjä on menettänyt suosionsa. Ihanteeksi on noussut laiha ja enemmän tyttöä kuin aikuista muistuttava nainen. Muut miehet kahdehtivat miestä, jolla on tällainen partneri. Biologisen kauneuskäsityksen mukaan laiha mannekiini olisi todennäköisesti hedelmätön, ehkä jopa sairas.

Valitseeko mies ihannenaisen?

Kauneusihanteesta hyvin paljon poikkeavan naisen mahdollisuudet viehättää miehiä ovat vähäisemmät kuin kauniiden kanssasisarten. Naisen ulkonäkö on miehelle tärkeämpi kuin miehen ulkonäkö naiselle.

Kummankin sukupuolen mielestä aivan tavalliset, keskimääräiset kasvot ovat puoleensavetävät, vaikkakaan eivät kaikkein puoleensavetävimmät. Ihminen saattaa pitää myös tutuilta tuntuvia kasvoja viehättävinä. Sinisilmäisen, mustakulmaisen naisen poika voi hyvinkin rakastua sinisilmäiseen, mustakulmaiseen naiseen ja jättää tämän muut ominaisuudet huomiotta.

Käytännössä valintoihin vaikuttaa muun muassa pelko hylätyksi tulemisesta. Eräässä tutkimuksessa useammat miehet valitsivat naisista viehättävimmän treffiseuraksi silloin, kun miehille vakuutettiin etukäteen, että nainen suostuisi mielihyvin. Itseään hyvin komeina pitävät miehet olivat valinnoissaan rohkeimpia.

Parinmuodostus toimiikin pääsääntöisesti niin, että molemmat ovat suunnilleen yhtä viehättäviä ja suosittuja. Jos nainen ei kuulu yhteisönsä kaunottariin, hänellä on silti runsaasti mahdollisia kumppaneita - tavallisen näköisiä ja suorastaan rumia miehiä on yhtä paljon kuin tällaisia naisia.

Rento ja mukava pääsee naimisiin

Valintaperusteet ovat erilaiset sen mukaan, tähdätäänkö lyhyeen vai pitkään suhteeseen. Ulkonäkö vaikuttaa seurustelusuhteiden syntymiseen enemmän kuin avioitumispäätökseen.

Pitkältä suhteelta halutaan yhteiselämää, jota leimaa hyväksyntä, vastavuoroisuus ja anteliaisuus. Kumppanilta toivotaan ystävällisyyttä, avoimuutta ja mielenkiintoista persoonallisuutta. Varsinkin naista saatetaan pitää ylpeänä ja aineellisia etuja tavoittelevana, jos hän on erityisen kaunis.

Ystävällisyydellä ja hyväntuulisuudella voi kaunistaa itseään. Eräässä tutkimuksessa 70 % opiskelijoista piti opettajaa hyvännäköisenä, kun hän käyttäytyi ystävällisesti. Kun hän oli kylmä ja etäinen, vain 30 % oli tätä mieltä.

Kirjallisuutta:
Desmond Morris, Mies ja nainen : olemmeko erilaisia? (WSOY 1997)
Osmo Tammisalo, Rakkauden evoluutio (Terra Cognita 2005)

Verkkolukemista suomeksi:
"Rakkausko kauniin yksinoikeus?" http://www.mtv3.fi/helmi/kauneus/artikkeli.shtml/437360?kauneus-kauneude...
"Kasvojen vaikutus ihmisen parinvalintaan" http://www.darwin-seura.fi/kasvot.ppt (tieteellinen kalvoesitys, mielenkiintoisia tiedon muruja ja kysymyksiä)

Lähteinä käytetyt englanninkieliset artikkelit:
http://faculty.babson.edu/krollag/org_site/soc_psych/berscheid_attract.html
http://www.jyi.org/volumes/volume6/issue6/features/feng.html

Kommentit (0)

Vastauksesi