Voiko merivettä juoda hätätilanteessa?

Voiko merivettä juoda hätätilanteessa?

Itämeren veden suolapitoisuus on niinkin alhainen kuin 20 promillea. Voiko sitä juoda turvallisesti, ainakin satunnaisesti esim. hätätilassa?

Vastaus

Merivesi sisältää suolaa noin 3,5 prosenttia. Itämeren suolapitoisuus on alle 1,5 prosenttia, sillä sen vesi on etupäässä murtovettä.  Juomakelpoinen vesi saisi sisältää suolaa alle 0,05 prosenttia. Siksi Itämeren pohjoisosan 0,7-prosenttista vettä ei kannata juoda sellaisenaan, ei edes Perämeren 0,3-prosenttista vettä.

Veden korkea suolapitoisuus johtaa helposti kehon kuivumiseen.   Suolainen vesi ei korjaa, vaan vain pahentaa nestehukkaa. Elimistö pyrkii nimittäin poistamaan liiallista suolaa, jolloin solujen kuivuminen kiihtyy. Myös verenpaine saattaa nousta hengenvaarallisesti.

Ensio Tiira kertoo huikeassa selviytymistarinassaan Epätoivon lautta, eli, Kuinka pakenin muukalaislegioonasta, kuinka hän ja hänen toverinsa keräsivät Intian valtamerellä ajelehtiessaan juotavaksi sadevettä. Pyydystämistään merenelävistä he myös saivat jonkin verran nestettä.

Kommentit (0)

Vastauksesi