Voiko laktoosi-intoleranssiksi tulla ihan yhtäkkiä aikuisena?

Voiko laktoosi-intoleranssiksi tulla ihan yhtäkkiä aikuisena?

Voiko laktoosi-intoleranssiksi tulla ihan yhtäkkiä aikuisena? Onko mitään syytä mennä lääkäriin, vai voinko vain alkaa välttelemään maitotuotteita?

Vastaus

Laktoosi eli maitosokeri on maidon eräs ravintoaine. Laktaasi taas on entsyymi, joka pilkkoo laktoosin suolistossa glukoosiksi ja galaktoosiksi. Se on välttämätön laktoosin imeytymiselle ohutsuolesta verenkiertoon. Jos laktoosi ei pääse pilkkoutumaan ohutsuolessa, se kulkeutuu pilkkoutumattomana paksusuoleen. Joillakin ihmisillä suoliston laktaasientsyymi häviää suurimmaksi osaksi tai lähes kokonaan aikuistuessa. Silloin syntyy laktaasin puutostila eli hypolaktasia, josta voi seurata laktoosin imeytymishäiriö. Laktoosi-intoleranssista puhutaan, kun laktoosin imeytymishäiriö aiheuttaa vatsa- ja suolisto-oireita. Oireet riippuvat paljolti nautitun maidon ja maitovalmisteiden määrästä. Toisaalta jotkut saavat oireita pienistäkin määristä laktoosia ja toiset kestävät suurempia määriä.
Laktoosi-intoleranssia epäiltäessä hakeudutaan ensin omalle terveysasemalle.Laktoosi-intoleranssia hoidetaan yksilöllisesti ja oireiden mukaisesti. Sitä esiintyy noin 17 %:lla suomalaisista. Potilas testaa itse, minkä verran maitoa eri muodoissaan hän sietää. Joskus saattaa riittää, että maidon juomista vähennetään.
Katso lisää:
http://www.poliklinikka.fi/?page=4544413
http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Palaute/Usein_kysytyt_kysym...
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,818,1733,1992,1980#mikaon

Kommentit (0)

Vastauksesi