Voiko lähteen vesi nousta ympäröivää maanpintaa ylemmäs?

Voiko lähteen vesi nousta ympäröivää maanpintaa ylemmäs?

Kyse siis lähteestä, joka on esim. tasaisella vaakatasossa olevalla pellolla. Minusta ei - vaan jossakin lähiseudulla täytyy olla mäki, jossa vesisuoni on lähdettä korkeammalla. Tästä asiasta tuli erimielisyyttä, kun lähdekaivo tulvi yli reunojen.

Vastaus
20.11.201719:51
23778
60

Jos kyseessä on arteesisen kaivon kaltainen lähde, mitään ylempänä olevaa vesiesiintymää ei tarvita. SIlloinkin kun paineen aiheuttaa jokin ylempänä oleva vesiesiintymä, sitä ei kannattaisi nimittää vesisuoneksi. Se on kansanomainen nimitys asialle josta nykyään tiedetään tieteellisesti enemmän kuin kansanuskomusten syntyessä.

Kommentit (1)
Väittäisin ehkä typeryyksissäni vastaan, jollen olisi tuollaista omin silmin nähnyt. ... Väittäisin ehkä typeryyksissäni vastaan, jollen olisi tuollaista omin silmin nähnyt. Jossain Pohjanmaalla (joskus 80-luvulla; siksi en nyt muista tarkempaa sijaintia) vesi pulppusi maahan asetetusta putkesta maan pinnalla olevaan yksittäiseen kaivonrenkaaseen täyttäen sen ääriään myöten tarjoten lehmille juomapaikan. Parinkymmenen metrin päässä viitisen metriä alempana oli oja tai pieni joki, johon renkaasta ylitse vuotava vesi virtasi. Mitään selkeästi korkeampaa kohtaa ei kilometrien säteellä näkynyt, niin kuin nyt ei tuolla seudulla yleensäkään näy. Ihan perusfysiikan mukaan tuon kohdan täytyi kuitenkin olla ainakin hivenen ympäristöään matalammalla, vaikkei sitä pelkällä silmällä huomannut. Yllättävintä oli se, ettei vettä läpäisemättömien kerrosten välisestä vesikerroksesta ollut suoraa yhteyttä viereiseen jokeen, vaan paine pakotti veden nousemaan ylös. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Arteesinen_akviferi)
20.11.2017 21:05 Leo Salminen 5668

Vastauksesi